Policie zná identitu muže z přestřelky, při které zahynula žena

Praha – Ve Strakonické ulici v Praze došlo ráno k dramatické přestřelce, při níž zahynula jedna žena. Policisté totiž během hlídky zpozorovali hledané vozidlo, ale když se ho snažili zastavit, tak začal jeho řidič policisty ohrožovat a najíždět do nich. Při přestřelce zahynula řidičova spolujezdkyně, muž ale nakonec utekl a teď po něm policie intenzivně pátrá. Hledaným je pětadvacetiletý Václav Hlinovský. Podle policie se jedná o velmi nebezpečného pachatele. Policisté nevylučují, že je ozbrojen. Jakékoliv informace mohou lidé volat na linku 158. Policie ale zároveň vyzývá občany, aby se hledaného muže nesnažili v žádném případě sami zadržet.

„Hledaný muž se již v minulosti opakovaně dopouštěl závažné majetkové a násilné trestné činnosti. Na konci roku 2010 taktéž ujížděl před policisty v kradeném vozidle. Po zastavení se snažil zakročujícího policistu porazit. Ten z tohoto důvodu použil k jeho zadržení několik výstřelů ze služební zbraně. O tři měsíce později opět při zastavení nacouval na zakročujícího policistu a snažil se jej přejet,“ uvedla policie na svých stránkách s tím, že Hlinovský byl v minulosti už dvacetkrát stíhán pro majetkovou a násilnou trestnou činnost.

Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové se policejní hlídka kolem sedmé hodiny ráno snažila zastavit hledané vozidlo, řidič prý ale prudce změnil směr a došlo ke srážce s policejním vozidlem: „Řidič se i přesto snažil z místa ujet. Jeden z policistů vyběhl z vozidla a pod pohrůžkou střelby opakovaně vyzýval řidiče, ať zastaví. V ten okamžik se řidič vozidla prudce rozjel proti policistovi a ohrozil ho na životě. Proto policista několikrát vystřelil na spodní část vozidla,“ popisuje policejní mluvčí. 

Řidiči se ale podařilo vjet do protisměru a po Strakonické pokračoval několik set metrů. Pak zastavil a z auta utekl, policie po něm intenzivně pátrá. Generální inspekce bezpečnostních sborů teď zjišťuje, jestli spolujezdkyni usmrtily výstřely z policejní pistole.

Reportáž Anny Rackové (zdroj: ČT24)