Další senátní výbor nechce, aby se stal Sváček ústavním soudcem

Praha – Proti nominaci předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka na ústavního soudce se postavil i ústavně-právní výbor v Senátu. V tajném hlasování Sváček získal hlasy jen tří z osmi přítomných členů. Už dříve se proti jeho nominaci postavili i členové výboru pro lidská práva, je tak pravděpodobné, že se Sváček ústavním soudcem nestane. Senát jako celek má o kandidatuře rozhodnout 8. února. Sváčkovo jméno navrhl senátorům prezident Václav Klaus.

Na jednání výboru proti Sváčkovi nejkritičtěji vystoupil místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, který se Sváčka dotazoval na jeho kontakty s pražským podnikatelem Tomášem Hrdličkou nebo advokátem a exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Sváček namítl, že se setkává s řadou lidí, nemá to ale vliv na jeho soudcovské rozhodování. S Hrdličkou se prý seznámil jako s místostarostou Prahy 10, když jednali o služebních bytech pro soudce. Už s ním ale není v kontaktu. Sváček také přiznal, že si tykali, i když to podle Dienstbiera v rozhovoru pro časopis Týden popřel. 

Sváčkovi k podpoře většiny ve výboru nepomohlo ani to, že se postavil proti zneužívání stavu legislativní nouze většinou vládnoucí ve sněmovně nebo že se vyslovil pro umožnění co nejširšího přístupu ke zdravotnictví a ke vzdělání v souvislosti s regulačními poplatky a školným na vysokých školách. 

„Pan doktor Sváček na některé věci odpovídal vyhýbavě,“ poznamenal k soudcově vystoupení Dienstbier. Podle něj měl Sváček „zcela otevřeně vyložit své názory na zásadní ústavně-právní otázky“. Jaroslav Kubera (ODS) se ale domnívá, že se ČSSD rozhodla nezvolit po prezidentovi Václavu Klausovi už žádného kandidáta na ústavního soudce. Sváček by podle něj obohatil Ústavní soud o neakademický, praktický pohled.    

Sváček by měl podle prezidenta Václava Klause v týmu ústavních soudců nahradit místopředsedkyni soudu Elišku Wagnerovou, které v březnu končí mandát. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Letos v červnu skončí mandát ještě soudci Františku Duchoňovi, příští rok hned osmi soudcům včetně předsedy soudu Pavla Rychetského.