Rozhodnutí VZP o rozvázání smluv s firmou bylo dle soudu oprávněné

Praha - Rozvázání smluv ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se společností Home Care Services & Supplies (HCSS) bylo oprávněné. Rozhodl o tom dnes nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 3, na který se firma obrátila, když jí před dvěma lety pojišťovna smlouvy vypověděla. Soud její žalobu zamítl. Společnost pro VZP zajišťuje domácí zdravotní péči.

Podle majitele společnosti Petra Jenky nařídil generální ředitel VZP Pavel Horák v lednu 2010 ředitelům pěti krajských poboček, ať okamžitě zruší smlouvy se společností HCSS. Rámcové smlouvy pro firmu přitom platily do roku 2015. Ředitelé je vypověděli s platností od července 2010. Uvedli tři výpovědní důvody, mezi nimi i ten, že HCSS „přes písemné upozornění opakovaně účtuje zdravotní péči poskytnutou nad rámec sjednaného druhu, odbornosti a rozsahu činnosti“. Soud jako oprávněné uznal dva z těchto důvodů. 

Deník Insider v pondělí napsal, že podle Jenky ředitelé odmítli uvést konkrétní případ, kdy jeho firma něco účtovala neoprávněně. Výpovědi neuznal a obrátil se na soud. Jenka tvrdí, že VZP porušila právní předpis, podle něhož smlouvy zdravotníků s pojišťovnami nelze vypovědět bez udání důvodu. Předpokládá, že pokud by soud rozhodl ve prospěch HCSS, může za neuhrazené služby, poškození dobrého jména na zdravotnickém trhu a za soudní náklady inkasovat až 200 milionů korun.