VZP bude asi i letos platit nemocnicím se zpožděním

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna bude od poloviny letošního roku kvůli nedostatku peněz platit nemocnicím se zpožděním až deseti dnů, dostávat peníze včas budou pouze v první polovině roku. Podle serveru Aktuálně.cz to vyplývá ze zhodnocení zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2012, které dnes projednala vláda. Materiál předložilo ministerstvo zdravotnictví a financí.

Finanční kondice VZP bude podle dokumentu komplikovanější než loni na podzim. Tehdy vedení pojišťovny poprvé přiznalo, že některým zdravotnickým zařízením platí se zpožděním. „S ohledem na prohlubující se recesi lze očekávat, že finanční rezervy budou ve druhé polovině roku u VZP opět zcela vyčerpány,“ píše se v dnes projednaném dokumentu.

Úřady ministrů zdravotnictví a financí Leoše Hegera a Miroslava Kalouska (TOP 09) také upozorňují na to, že v závěru letoška bude mít největší česká zdravotní pojišťovna vnitřní dluh na účtu rezervního fondu až šest miliard korun. To má vést k tomu, že bude platit se zpožděním 56 dnů.

VZP podle materiálu letos plánuje, že bude mít na bankovním účtu, ze kterého se platí zdravotní péče, jen 100 milionů korun. To podle serveru znamená, že jí rezerva nevydrží ani na jeden den. „Může to dopadnout jak na zdravotnická zařízení, tak v neposlední řadě na pacienty,“ prohlásil člen dozorčí rady VZP a poslanec VV Radim Vysloužil. VZP přitom chce za každého svého pojištěnce zaplatit o 350 korun méně než loni. Ušetřit by tak mohla více než 2,1 miliardy korun. „Bude záležet na vývoji hrubého domácího produktu nebo výběru pojistného,“ vyjmenoval člen správní rady a poslanec TOP 09 Jiří Skalický podmínky pro to, aby nebyla výrazně ohrožena finanční bilance pojišťovny.

Ministři na dnešní schůzi vlády také schválili obměnu 12 jmen ve správních a dozorčích radách českých zdravotních pojišťoven. Důvodem změn jsou odchody některých členů rad z ministerstva zdravotnictví nebo jejich pracovní vytíženost. Do správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra tak zamíří Jaroslav Salivar, podle serveru bývalá pravá ruka exministra vnitra Ivana Langera; ročně si díky tomu přijde na zhruba 100 000 korun. Funkci získal poté, co mu na poslední chvíli uteklo křeslo ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Kromě toho usedne Hegerův první náměstek Marek Ženíšek do správní rady České průmyslové zdravotní pojišťovny, která patří ocelářskému magnátovi Tomáši Chrenkovi. Do dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny míří náměstek ministra Martin Plíšek, který už je například členem správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.