ČSSD navrhla opět zavést souběh rodičovské a příspěvku na péči

Praha - Opoziční sociální demokraté dnes navrhli znovu zavést možnost společného čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. O obnovení souběžné výplaty dávek ve středu poslance požádala Národní rada osob se zdravotním postižením, podle které rodiny pečující o handicapované děti přišly o tisíce korun měsíčně. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) už dříve řekl, že je připraven o opatřeních diskutovat.

Sociálnědemokratická novela by měla podle poslankyně Milady Emmerové (ČSSD) také vyřešit problém, jenž vznikl reformou u pěstounských rodin. „Paradoxně by totiž nyní mohly rodiny se zdravými dětmi pobírat rodičovské příspěvky téměř o 4000 korun měsíčně vyšší než pěstouni se zdravotně postiženým dítětem,“ upozornila poslankyně.

Zrušení možnosti souběhu rodičovské a sociálního příspěvku postihlo podle rady postižených asi 10 000 lidí. Jeho obnovení by podle rady vyšlo stát ročně na asi 350 milionů korun.

Návrh novely připravila i rada. Poslance ve středu požádala, aby ji schvalovali zrychleným postupem. Pokud by byla takto schválena, rodiny s postiženými dětmi by mohly znovu dostávat víc peněz podle odhadů rady už od dubna.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)