Nečas: Postoj ČSSD ke zveřejňování odměn je pokrytectví

Praha – Za „pokrytecký a politicky účelový postoj“ označil premiér Petr Nečas (ODS) kritiku, kterou opoziční ČSSD soustředila na výši odměn šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové. K sociálním demokratům směroval výtku, že chce zveřejnění odměn po vládě, ale sama tyto informace na krajských úřadech tají. ČSSD podle něj nekritizovala ani mnohdy vyšší odměny, které rozdávali před koncem svého mandátu její ministři.

„Nikdy jsem od vás neslyšel, že byste kritizoval jednotlivé krajské úřady za to, že nezveřejňují stejné údaje, které nezveřejňují ústřední orgány státní správy,“ řekl Nečas ve sněmovně na kritiku předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce. Statisícové odměny se podle Nečase vyplácely i za vlád ČSSD. Například David Rath (ČSSD) před odchodem z funkce ministra zdravotnictví nechal svým spolupracovníkům vyplatit půlmilionové odměny, podotkl premiér. „Nikdy jsem vás neslyšel, že byste tyto odměny kritizoval a odsuzoval,“ řekl Tejcovi.

Nečas zopakoval, že podobné odměny jako jeho blízká spolupracovnice dostalo v úřadu vlády dalších 20 lidí, kritika se ale soustředila jen na ocenění Nagyové. Její odměna byla přitom druhá nejnižší. Premiér také zdůraznil, že výše vyplácených odměn se na úřadu vlády snížila loni na 28 milionů korun, zatímco v roce 2009 to bylo 32 milionů, v roce 2007 pak 35 milionů korun.

Jana Nagyová
Zdroj: ČT24

Peníze na odměny se podle premiéra podařilo ušetřit díky tomu, že počet zaměstnanců úřadu vlády se snížil o 17 procent, přičemž prostředky na mzdy pouze o deset procent. Odměny jsou podle Nečase zasloužené, neboť stávající zaměstnanci dělají práci za víc lidí. Komunistická poslankyně Kateřina Konečná ale namítla, že „odměny si reálně rozděluje jenom pár vyvolených“.

Nagyová pobírá podle médií jako vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun. Ten se jí ale díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšil. Loni v březnu měla Nagyová na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy cca 190 tisíc korun čistého. Březnová odměna činila 190 tisíc korun, lednová byla ve výši 100 tisíc korun, informoval server Insider.