V koalici nejde jen o rozpočtovou smlouvu, může jít i o předčasné volby

Praha - Vládní koalice netrpělivě čeká na návrat ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který se pustil do premiéra Petra Nečase (ODS), jenž na summitu EU uvedl, že se Česko zatím nepřipojí ke smlouvě o rozpočtové disciplíně. Nicméně některé signály naznačují, že v pozadí současné pře je i snaha o předčasné volby. Vláda zatím ještě neprosadila všechny zásadní změny, které slíbila. I přes časté hádky se jí ale daří reformy schvalovat. Pokud by teď došlo na předčasné volby, zvítězila by podle průzkumů levice. Její náskok se ale snižuje.

Od poslední vládní krize, za kterou stály církevní restituce, vydržel relativní klid zbraní uvnitř koalice přesně 23 dní. Zatím poslední rozbuška - unijní smlouva o rozpočtové odpovědnosti - koalici rozdělila na dvě křídla: proevropskou TOP 09 a euroskeptické ODS a Věci veřejné. Spor uvnitř koalice nás poškozuje i v zahraničí.

„Považuji ho za chybný a musím říci, že já mám elementární sebereflexi, abych tuto věc dokázal přiznat i veřejně,“ komentoval premiér současný koaliční spor dnes ve sněmovně. Nečas v odpovědi na interpelaci místopředsedy opoziční ČSSD Lubomíra Zaorálka podotkl, že slovní přestřelku nevyvolal. Nečas dále nesouhlasil s tím, že by česká zahraniční politika byla mnohohlasná. Premiér uvedl, že Zaorálek má pravdu v tom, že jejich komunikace zemi poškozuje. „Říkám to vědomě jako spoluautor komunikace, kterou jsem nevyvolal ani nespustil,“ poznamenal Nečas. 

Petr Nečas a Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

Nečas a vesnická tancovačka v Čimelicích

Schwarzenberg v souvislosti s pondělím summitem EU, na němž se Česko premiérovými ústavy k fiskálně úmluvě odmítlo připojit, uvedl, že Nečas poškodil státní zájmy. Podle ministra zahraničí je ale také možné, že Nečas „to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec“ a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí. Nečas Schwarzenbergovi následně vzkázal, aby vážil slova. Ta, která vyřkl, označil za „mimořádně nepovedené, mimořádně nepromyšlené, mimořádně neprofesionální“. „To nejsou výroky z vesnické tancovačky někde v Čimelicích,“ prohlásil.

Právě v Čimelicích vlastní Schwarzenberg zámek a v obci nedaleko Písku se narodil i jeho otec. Starosta Čimelic na Písecku Václav Pánek Nečasovi ve středu napsal otevřený dopis, v němž se proti jeho výroku a přirovnání k čimelické tancovačce ohradil. „Pokud se ve vládě snažíte vzájemně napadat a urážet, je to vaše věc a věc vašeho svědomí. My se však na kulturních akcích tak nechováme,“ uvedl starosta. Pánek premiéra také pozval na tancovačku, aby viděl, že „i na vesnici lidé přemýšlejí a dokážou se chovat profesionálně“.   

Z dopisu starosty Pánka

„Na tancovačce v Čimelicích jste zřejmě nikdy nebyl, a proto dovolte, abych Vás jako starosta obce do Čimelic na tancovačku pozval. Možná pak zjistíte, že i na vesnici lidé přemýšlejí a dokážou se chovat profesionálně.“


Premiér se při interpelacích v parlamentu obyvatelům a starostovi Čimelic omluvil. „Panu starostovi bych chtěl vzkázat, že jeho pozvání na tancovačku přijímám,“ dodal.

Předčasné volby, výměna ministrů, či boj o Hrad?

Věcný spor o postavení republiky v unii je jen jednou stranou mince. Tou druhou je česká politická scéna a možnost, že konflikt vyústí v předčasné volby. Sociální demokracie a na druhé straně i Top 09 se totiž podle komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova obávají toho, že Václav Klaus po skončení prezidentského období vstoupí velmi aktivně do politiky. 

Jsou ale i další verze toho, proč je v koalici napětí. Ve hře je též možná výměna ministrů. Silné postavení nemá třeba ministr školství Josef Dobeš. „Školství se řítí opravdu do velkého průšvihu, pokud se s tím něco neudělá. A pan Dobeš je jediný statečný, jinak všichni by alibisticky nedělali nic,“ řekl v telefonickém rozhovoru šéf Věcí veřejných Radek John.

ODS se zase ostře postavila proti ministru Drábkovi.„Nelíbí se nám, že tato situace je panem ministrem Drábkem velmi bagatelizována,“ zaznělo z úst poslankyně ODS Lenky Kohoutové. 

A mluví se i o tom, že se Karel Schwarzenberg už soustředí více na cestu na Hrad. Od TOP 09 již přijal nominaci.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)