Plakáty před školami srovnávají potraty s genocidou

Praha - Drsné fotografie mrtvých lidských plodů a válečných zločinů - kontroverzní kampaň proti potratům se v týdnu usídlila před dvěma pražskými víceletými gymnázii - aniž s tím školy souhlasily. Iniciativa Stop genocidě se jich ptát nemusí a má oporu v zákoně. Psychologové ovšem považují snímky za nevhodné a neetické.

U pražských škol jsou vidět billboardy, na kterých jsou gulag a holocaust přirovnávány k potratům. Válečné oběti a rasové vraždy jsou připodobňovány k lidskému plodu ve dvanáctém týdnu. „Myslíme si, že mladí a studenti mají právo na informace, které my jim zprostředkováváme ohledně problémů potratů,“ uvedl koordinátor akce Stop genocidě Jan Vrána.

„Nelíbí se mi srovnávat nějaký válečné hrůzy s potratem,“ říká studentka Gymnázia Christiana Dopplera. „Přijde mi to nevhodné a neetické,“ dodává student Gymnázia Jana Kepplera. Akce se nelíbila ani školám. Gymnázium Christiana Dopplera uzavřelo hlavní vchod, žáci chodili bočním. Rodiče, kteří nechtěli, aby jejich dítě fotografie vidělo, ho mohli nechat doma. I vedení Gymnázia Jana Kepplera o protestu informovalo rodiče. „Reakce ze strany rodičů byly velmi rozpačité, také se jim to moc nezdálo,“ popisuje ředitel gymnázia Jiří Růžička.

Protest i přes nesouhlas škol povolil magistrát. Úředníci prý jinou možnost neměli. Zákon nic takového nezakazuje. Kampaň považují za nevhodnou hlavně psychologové. Drsné fotografie totiž mohou vidět i malé děti.

Součástí kampaně je i petice za zrušení potratů, pod kterou se od roku 2008 podepsalo 18 tisíc lidí. Počty žen, které se rozhodnou ukončit těhotenství, ale v Česku klesají. Zatímco v roce 1960 jich šlo na potrat 67 tisíc, loni zákrok podstoupilo necelých čtyřiadvacet tisíc žen.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)