Teploty znovu klesaly pod minus 30, umrzli další lidé

Praha - Teploty na některých místech v České republice v noci na dnešek znovu klesaly pod minus 30 stupňů Celsia. Na šumavské stanici Kvilda-Perla bylo minus 37,7 stupně. Třicetistupňové mrazy naměřili meteorologové především na horách na severu a jihu Česka. V Jizerských a Krušných horách se ale nad ránem zatáhlo a teploty tam začaly stoupat. Podle meteorologů budou postupně tuhé mrazy slábnout. I tak ale zůstane teplota v dalších dnech hluboko pod nulou. Řadu měst v Česku také stále trápí smog. V Praze a v Plzni také zřejmě umrzli další dva lidé.

Mimo hory klesla teplota pod minus 25 stupňů Celsia například na stanicích Adršpach, Jeseník a Králíky. Na některých stanicích byla naměřena nejnižší teplota k dnešnímu datu. „Vzhledem k tomu, že v noci máme zatím jasnou nebo skoro jasnou oblohu, tak jsou výborné podmínky pro tepelné vyzařování. V podstatě veškeré teplo, které země vyzáří, jde do vesmíru, nemá se kde udržet,“ řekla ČT meteoroložka ČHMÚ Milena Ferebauerová. 

V Česku výrazněji mrzne už týden. Nejnižší teploty byly zatím v noci na pátek, kdy bylo na stanici Kvilda-Perla na Prachaticku naměřeno minus 38,1 stupně Celsia. Absolutní rekord z roku 1929, kdy bylo u Českých Budějovic minus 42,2 stupně Celsia, tak odolal.

Praha postavila třetí stan pro bezdomovce

Chladné počasí ohrožuje také lidi bez domova. Pražští policisté dnes oznámili, že v pátek po 20:00 našli v karavanu v Trávníčkově ulici ve Stodůlkách mrtvého pětašedesátiletého muže. Přivolaný lékař potvrdil, že muž umrzl. V Plzni dnes zřejmě umrzl i devětatřicetiletý cizinec. Lidé ho našli odpoledne v prostoru pod schody u domu v Čermákově ulici. Příčinu smrti ale musí určit pitva. Města se proto bezdomovcům snaží pomoci, v Praze dnes například vyrostl už třetí vyhřívaný stan. Nachází se pod magistrálou u křižovatky U Bulhara nedaleko od hlavního nádraží.

Mráz způsobuje komplikace hlavně v železniční dopravě, kde praskají koleje. Závada se ráno vyskytla například v úseku Brandýs nad Orlicí - Ústí nad Orlicí. Vlaky ale jezdily po druhé koleji, což podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka není při víkendovém provozu problém. Na úseku mezi Vimperkem a Volary na Prachaticku musely být odřeknuty dva osobní vlaky, protože motorovým vozům prokluzovala kola na namrzlých kolejích.

Řidiči by ale měli být stále velmi opatrní. Například na Vsetínsku padá sníh a vlhké vozovky místy pokrývá námraza. Navíc se objevila mlha, která snižuje viditelnost a namrzá. Také na Rychnovsku a v Orlických horách se mohou tvořit lokální námrazy. Vedlejší silnice ve většině regionů pokrývá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, hlavní tahy jsou vesměs vymrzlé, suché a sjízdné.

Dětem začaly jarní prázdniny

V Česku také tento týden začaly jarní prázdniny a na hory se vrací domácí lyžaři. Na sjezdovkách je dostatek sněhu a svítí sluníčko, některé návštěvníky ale odradily silné mrazy. Například v Jeseníkách jsou sjezdovky zaplněné jen z poloviny. Na Ovčárně bylo ráno minus 22 stupňů a občas fouká vítr, lidé tak na lyžích příliš dlouho nevydrží. Provozovatelé vleků zároveň varují, že je povrch sjezdovek hodně tvrdý a jízda je tak velmi rychlá. Lyžaři by proto neměli zapomínat na ochranné pomůcky.