V přilbě na sjezdovku? Od příští zimy možná povinně

Praha – Od příští zimní sezóny by mohla pro lyžaře a snowboardisty do 18 let začít platit povinnost nosit při pohybu na sjezdovkách ochrannou přilbu. S návrhem zákona o bezpečném pohybu na horách, který toto opatření zavádí, v těchto dnech přichází do Poslanecké sněmovny mnohaletých záchranář a poslanec za TOP 09 Rudolf Chlad. Od opatření, které se v Česku již několik let diskutuje, si slibuje především menší počet zdraví ohrožujících úrazů.

„Byl bych hrozně rád, kdyby lidé byli zodpovědní a žádný zákon se vydávat nemusel, ale případů (úrazů) je bohužel čím dál tím víc,“ říká poslanec Chlad. „Na našich horách jako snad nikde v Evropě nepanují žádná pravidla hry, takže je to taková obdoba vyhlášky o silničním provozu,“ přiblížil smysl chystaného zákona. Ten počítá s povinností nosit helmu pro snowboardisty a lyžaře do osmnácti let; pokud pravidla poruší, zaplatí pokutu až deset tisíc korun. Podobná pravidla platí například v Itálii nebo Slovinsku.

V Česku bez přileb lyžuje stále vysoký počet lidí a následná poranění hlavy patří mezi nejtěžší úrazy, ke kterým záchranáři Horské služby vyjíždí. Příčinou bývá zledovatělý povrch, srážka lyžařů nebo náraz do stromu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Sjezdovky jsou širší, technicky upravované, je na nich technický sníh, a pohyb je tak podstatně rychlejší,“ řekl Stanislav Kabeš z horské služby na Božím Daru s tím, že zavedení podobného opatření by určitě prospělo. Lyžaři se totiž často řítí na sjezdovce i rychlostí70 kilometrůza hodinu a jen v loňském roce si hlavu na horách zranilo přes tisíc lidí.

Nejvíc úrazů hlavy bylo v Krkonoších (421 případů), dále pak v Jeseníkách (162) a Orlických horách (138). Naopak nejméně, jen 86 případů, hlásily Beskydy. Horští záchranáři proto před letošní zimou podpořili kampaň Chraňte mozky, která na internetu radí jak se na sjezdovce chovat a chránit.