Psychotesty pro „vybodované“ řidiče nově jen u akreditovaných psychologů

Praha – Vyhláška ministerstva dopravy zavádí od února novou povinnost pro řidiče, kteří už nasbírali 12 trestných bodů a přišli o řidičský průkaz. Nově totiž budou moci podstoupit psychotesty jen u akreditovaných dopravních psychologů – za vyšetření tak zřejmě zaplatí víc. Dnes se platí zhruba 1 500 až 2 000 korun v závislosti na konkrétním pracovišti. Do srpna teď ještě platí přechodné období – řidiči si tak zatím mohou psychologa vybrat.

Řidič stráví v ordinaci dvě až čtyři hodiny, po pohovoru s psychologem pak vyplní sérii tzv. osobnostních testů. Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka se budou nové testy více zaměřovat na smyslové orgány – např. se budou více zkoumat závislosti. 

Pro specializované dopravní psychology platí náročné předpisy, musí mít např. diagnostické přístroje i přesně daný počet místností v ordinaci. A právě tyto náklady navíc si chtějí psychologové promítnout i do ceny – za vyšetření u akreditovaného psychologa by tak řidiči mohli zaplatit až dvojnásobek. Třeba ve Středočeském kraji se cena za vyšetření bude pohybovat okolo tří tisíc korun, odhaduje psycholožka Romana Hübnerová.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)