Dobeš popírá, že by chtěla EK zastavit celý program za 50 miliard

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) popírá, že Evropská komise hrozí zastavením celého operačního programu Vzdělání a konkurenceschopnost, ze kterého může Česko vyčerpat až 53 miliard korun. Uvedl to exkluzivně pro ČT s tím, že se problém týká jen 1,2 miliardy, a to do doby, než ministerstvo opraví chyby, na které přišel audit EU. To by mělo být do dubna. Informaci o hrozbě zastavení celého programu přinesl v pátek server Euro.cz.

„Ihned, jak se tato informace objevila v českých médiích, tak jsem kontaktoval klíčové lidi v Bruselu a oni nám sdělili, že se tato informace nezakládá na pravdě,“ uvedl ministr školství. Další podrobnosti chce Dobeš představit zítra na brífinku. V pátek ovšem potvrdil i premiér Petr Nečas (ODS), že opravdu hrozí pozastavení celého programu. 

Ministerstvo školství čelí kritice kvůli čerpání fondů opakovaně. Podle šéfa poslanců Věcí veřejných Víta Bárty stojí za kampaní proti ministrovi snaha některých úředníků stáhnout si peníze jinam. Jedním z nich má být i bývalý náměstek Jan Vitula (TOP 09). Ten ovšem obvinění považuje za naprosto iracionální: „Každý normální člověk má určitě zájem na tom, aby peníze určené pro vzdělávání, skočily ve vzdělávání,“ uvedl Vitula.    

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

Od Bárty ale může jít jen o výpad proti TOP 09, koaliční partner Věcí veřejných totiž Dobeše kvůli čerpání kritizuje opakovaně a žádá jeho hlavu. Čerpání dotací na ministerstvu školství by se měla věnovat i schůzka koaličních špiček plánovaná na příští týden. „Evropská komise již pozastavila vyplácení některých projektů a hrozí, že pozastaví celé programy ministerstva školství. Pokud někdo tvrdí něco jiného, tak evidentně nečetl dopisy, které komise zaslala ministerstvu školství,“ uvedl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Dobešovo vysvětlení se pak nelíbí ani opoziční ČSSD: „Myslím, že čas nazrál na to, aby jeden Dobeš z vlády odešel,“ podotkl místopředseda strany Zdeněk Škromach. 

Kvůli hrozbě zastavení celého operačního programu se s Dobešem už v pátek sešel premiér Nečas, šlo prý o informativní schůzku: „Pan ministr mi sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí,“ uvedl v pátek Nečas v tiskovém prohlášení.