Koalice hledá kompromis o fiskální unii. VV hrozí odchodem z vlády

Praha – Premiér Petr Nečas čeká, že se v následujícím období odehraje celá řada schůzek s představiteli dalších stran vládní koalice. Na nich se bude hledat koaliční konsenzus v otázce českého postoje k evropské smlouvě o fiskální odpovědnosti. Nečas to oznámil s tím, že poprvé se s ministrem zahraničí za TOP 09 Karlem Schwarzenbergem uvidí už v úterý, na okraj jednání Poslanecké sněmovny. Věci veřejné dnes pohrozily, že pokud premiér ustoupí a podepíše smlouvu bez referenda, budou to považovat za porušení koaliční smlouvy.

„Žádná extra speciální dramatická schůzka neproběhne. Prosím, aby to nebylo mytizováno, nebyl vytvářen přelomový moment,“ poznamenal k zítřejší schůzce Nečas. „Věřím, že s panem premiérem celou tu záležitost vyřešíme. Víc se k tomu před jednáním nebudu vyjadřovat,“ uvedl ministr Schwarzenberg.

Do sporu dnes výrazně promluvily také Věci veřejné. Nejmenší vládní strana pohrozila, že pokud premiér ustoupí a podepíše smlouvu bez referenda, bude to považovat za porušení koaliční smlouvy. „Jestliže dojde k zásadnímu porušení koaliční smlouvy, je to první předstupeň rozpadu koalice. To je samozřejmě smírčí jednání koaličních stran,“ komentuje situaci předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta

Premiéra, který se před týdnem v Bruselu k fiskální unii jménem ČR odmítl připojit, vzápětí za jeho postoj tvrdě kritizoval právě ministr zahraničí. Uvedl dokonce, že Nečasův postoj škodí českým národním zájmům. Předseda vlády kontroval prohlášením, že Schwarzenberg špatně a málo pracuje a tráví příliš mnoho času v zahraničí.

Mají občané rozhodovat v referendu?

Za jejich emotivní roztržkou, ke které se Nečas už vracet nechce, je ale hlubší rozpor ODS a TOP 09 v pohledu na celou smlouvu a také na způsob její ratifikace v České republice. Podle ODS smlouva fakticky mění primární právo EU, předává některé české pravomoci do Bruselu, a proto by o jejím přijetí měli občané rozhodovat v referendu. Podobný názor má i nejmenší vládní strana Věci veřejné. ODS a Nečas navíc míní, že smlouva zavazující k rozpočtové odpovědnosti země platící eurem se nyní Česka přímo netýká, a tak není v tuto chvíli potřeba ji podepisovat.

Schwarzenberg a jeho TOP 09 naopak míní, že ČR by se ke smlouvě měla v březnu připojit společně s ostatními členy EU, s výjimkou Velké Británie. České odmítání jinak evropsky dohodnutého dokumentu podle názoru šéfa diplomacie činí českou pozici v unii nesrozumitelnou a může ji vyřadit mimo hlavní evropský proud.

„Máme před sebou desítky a desítky hodin jednání, nalézání koaličního konsenzu v celé této záležitosti,“ řekl dnes Nečas. Jeho mluvčí Jan Osúch připomněl, že předseda vlády se s ministrem Schwarzenbergem v úterý ve sněmovně uvidí poprvé po ministrově zahraniční cestě. „Předpokládám, že si pouze dohodnou termín schůzky na jiný den tohoto týdne,“ podotkl mluvčí.

Personální spory - Drábek, nebo Dobeš?

Premiér Petr Nečas musí vyřešit také personální spory uvnitř koalice. Silná kritika zní na adresu ministra za TOP 09 Jaromíra Drábka kvůli zmatkům na úřadech práce. Na druhé straně TOP 09 kritizuje ministra školství za Věci veřejné Josefa Dobeše. Ten prý není schopen zachránit čerpání evropských dotací.

Reportáž Petra Vaška a Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)