Městské zastupitelství v Praze čeká prověrka kvůli korupčním kauzám

Praha – Vrchní státní zastupitelství začalo prověřovat postupy městského státního zastupitelství v Praze. Zaměří se zejména na případy spojené s korupcí a veřejnými zakázkami. Podle informací České televize se má prověrka týkat například postupu zastupitelství v případu někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Prověrka by měla trvat dva týdny.

Podle vyjádření mluvčí Vrchního státního zastupitelství Ivy Vojtkové je úřad motivován blíže nespecifikovaným podezřením spojeným s pražským zastupitelstvím.

„Vrchní státní zastupitelství disponuje několika znepokojujícími poznatky, které se týkají činnosti městského státního zastupitelství a také postupu ostatních státních zastupitelství, které jsou v jeho obvodu. Proto v rámci dohledových oprávnění vykoná prověrku některých věcí v určitých úsecích a také postupy již uzavřených věcí,“ uvedla Vojtková.

Vedle případu ministra Drobila, který na svou funkci rezignoval v souvislosti s korupční aférou na Státním fondu životního prostředí, se bude vrchní státní zastupitelství např. také zabývat vpádem vojenské policie do objektu zpravodajství České televize. Ve věci si vyžádalo související vpis. Policie tehdy v ČT zabavila dokumenty spojené s reportérskou činností Karla Rožánka, který mapoval mocenské boje na ministerstvu obrany.