Kubera chce zrušit poplatky za psy ve městech

Praha - Senátor za ODS Jaroslav Kubera navrhuje zrušit poplatky za psy ve městech a obcích. Výběr poplatků je podle něj nespravedlivý, zbytečně drahý a těžko důsledně vymahatelný. Kubera prý vychází z vlastní zkušenosti primátora Teplic. Ze psí daně plynou do městských rozpočtů ročně desítky milionů korun.

Ročně se za psa platí až 1500 korun. „Jako pejskař přesně nevím, co v tom poplatku je,“ přiznává Jitka Mikolášová, zatímco v pražských Stodůlkách venčí dvouletou fenku Báru. Předpokládá však, že poplatek je potřeba především kvůli úklidu po psích mazlíčcích.

Místní daň která má regulační charakter

Jenže zákon nestanoví, že vybrané peníze mají jít právě na úklid. „Není to striktně vázáno na vybírání poplatků za psy. Je to prostě místní daň, která má spíše regulační charakter,“ říká starosta městské části Praha 13 David Vodrážka (ODS). „Samozřejmě vybírání není zadarmo, musí tu být nějací úředníci, kteří poplatky obhospodařují. Za kočky se také neplatí, přestože běhají, kde chtějí,“ vysvětluje důvody pro zrušení poplatků Kubera.

Senátor Jaroslav Kubera
Zdroj: ČT24

Praha vloni za poplatky za psy vybrala 51,5 milionu korun, Brno 12 mil., Ostrava 10,5 mil. a Plzeň 5,5 milionu. Kuberův návrh má přesto šanci na úspěch, zamlouvá se totiž také koaličním partnerům. „Já mám i koně. Když za velká zvířata v zásadě neplatím a za pejsky platím, tak sám vidím, že to není úplně logické,“ komentuje to Vít Bárta, předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09, doplňuje: „Je velmi obtížné zjistit, jestli lidé uvádějí pravdu, že opravdu mají určitý počet psů, nebo jestli vůbec psa přiznají.“

Výše poplatků se v různých městech liší. V malých obcích byly mnohde úplně zrušeny nebo nejsou větší než 200 korun. Naopak v pražských městských částech činí sazba až 1500 korun ročně. Mnozí majitelé proto nahlásí svého psa třeba u rodičů na venkově.

Opozice chce spíše nechat starostům volné ruce. „Oni sami by měli rozhodovat o výši těchto poplatků,“ myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Senátor Kubera chce zákaz poplatků spojit s novelou zákona o poplatcích, kterou v současnosti projednává sněmovna. Pokud se mu to nepodaří, připraví vlastní návrh.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)