Studentské protesty proti reformám budou pokračovat

Brno – Poslední únorový týden budou na vysokých školách probíhat protesty proti reformám ve školství. Studentům vadí, že vláda dosud na jejich připomínky nereagovala. Proto se plánují protestní pochody a studenti nevylučují ani celorepublikovou demonstraci. Na tiskové konferenci v Brně o tom dnes informovali zástupci studentských komor deseti univerzit a vysokých škol.

Studentům se nelíbí věcné záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla na návrh ministra školství Josefa Dobeše (VV) projednat vláda. Normy mají upravit fungování univerzit, školné, studijní spoření a půjčky na vzdělání. Podle zástupců vysokých škol by navrhované záměry mimo jiné omezily samostatnost a samosprávu škol. 

„Nehodláme se nechat koupit planými sliby ministra, jako je odložení školného. Ministr ohrožuje české vysoké školství po stránce legislativní i z hlediska financí. Apelujeme proto na premiéra Nečase, aby zahájil diskusi s akademickou obcí,“ řekl zástupce studentů Masarykovy univerzity Pavel Troubil s tím, že studenti chtějí bránit akademické svobody všemi dostupnými prostředky. 

Studenti nesouhlasí se současnou verzí připravovaného zákona. Podle nich by se například univerzity více otevřely komerčním a politickým vlivům, vadí jim i nedotažený návrh zákona o finanční pomoci studentům. Proti plánovaným reformám protestovali studenti na pochodu v Brně už minulý týden. Více než tisícovka lidí prošla centrem města a skandovala hesla jako Dobeše do koše a Stáhněte reformy.    

Studio ČT24 ke studentským protestům (zdroj: ČT24)

Pokud vláda jejich požadavky nevyslyší ani nyní, uspořádají celorepublikovou demonstraci. „Vzhledem k sílícímu odporu v akademických obcích a rostoucí podpory ze stran veřejnosti očekáváme masovou účast,“ uzavřel mluvčí Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity Petr Soukeník. 

Poslední únorový týden bude na většině univerzit a vysokých škol protestní. Zástupci studentů plánují akce pro akademickou obec i pro veřejnost. V rámci takzvané „noci univerzit“ chtějí pozvat zájemce na jednotlivé fakulty a ukázat jim nezbytnost své práce, která je podle nich reformami ohrožená. V Hradci Králové chtějí například promítat filmy o protestech ve Velké Británii, kde byla situace podobná. „Například v Británii si tím už prošli, chceme promítáním filmů otevřít okno do Evropy,“ řekl Aleš Roubal z univerzity v Hradci Králové.

Studenti se rovněž ostře ohradili proti prohlášení prezidenta Václava Klause, podle kterého kritici přípravy vysokoškolské reformy hrají falešnou hru na akademickou svobodu. „Pane prezidente, Vaše kroky jsou manipulativní a když veřejnosti vzkazujete, že bojujeme proti školnému, jde říct jediné - neznáte naše požadavky,“ vzkázali studenti v prohlášení prezidentovi.