Italský dokumentarista představí dosud neznámý film o Havlovi

Praha - Dosud neznámý filmový dokument o Václavu Havlovi z 80. let představí dnes v Praze italský novinář Gabriele Nissim. Záznamy o opozici a odporu proti komunistickému režimu tajně natočil při svých návštěvách Československa v roce 1986.

Dokument s titulem Mladí antipolitikové uvede v Obecním domě v Praze Nissim a občanské sdružení Art for public. Představí též petici pro Evropský parlament, která požaduje vyhlášení evropského dne spravedlivých. Tento den by měl podle Nissima vzdát poctu i Václavu Havlovi.

Nissim záznamy o Havlovi a dalších disidentech natáčel, když sbíral materiál k příležitosti 10. výročí Charty 77. „Pokud se chtěl člověk setkat s lidmi z Charty 77, okamžitě ho začali sledovat. Policie nás sledovala ve dne i v noci. Přicházeli do hotelu a prohledávali šuplíky. Hledali natočené kazety a materiál. Pamatuji si, že mě každou hodinu sledoval jiný policista. Nakonec se mi ale podařilo vyvézt kazety ven a natočit z nich film,“ uvedl Nissim v Událostech, komentářích.

Nissimu dal kontakty na disidenty bývalý ředitel československé televize Jiří Pelikán (v té době žijící v Itálii) a Vilém Prečan, který žil v Norimberku: „Na základě těch kontaktů jsem se tajně setkával s osobnostmi – většinou někde v parku daleko od mikrofonů.“ Natáčení v bytech disidentů umožnily dokumentaristovi ruční kamery, které se v té době na československém trhu neobjevovaly a policie si tedy ani neuvědomila, že práce s takovou technikou je možná. S natáčením pomáhali i samotní disidenti – jednání v bytech snímali vlastními kamerami.

Nissiho dokument byl dosud promítán v Itálii a Švýcarsku, teď se dostává i do Česka.

Rozhovor s dokumentaristou Nissimem (zdroj: ČT24)