Po vybraných operacích půjde pacient domů již druhý den

Praha – Reformní plán ministerstva zdravotnictví, podle něhož odchází pacient už den po operaci domů, přechází do praxe. Všeobecná zdravotní pojišťovna má už nyní seznam více než 160 výkonů, u nichž plánuje více smluvně ujednávat jednodenní péči. Seznam není zdaleka uzavřený, o doplnění dalších výkonů jedná VZP s odbornými společnostmi. Pojišťovny se tak snaží ušetřit, podle odhadů ministerstva může jít až o stovky milionů.

V Česku zatím praxe jednodenní rekonvalescence není tak častá, po jednom dni opouštějí lůžko především pacienti v soukromých zařízeních nebo menších nemocnicích. Třeba v Klatovech nemocným takovou možnost nabízejí od minulého podzimu. „Jedná se o jednodušší výkony typu operace křečových žil, hemeroidů, kýl, slepého střeva nebo menší urologické výkony,“ přiblížil přednosta klatovské chirurgie Zdeněk Bytel.

Ve většině velkých nemocnic si pacienta na postelích nechávají déle. Po operaci slepého střeva může pacient zůstat v nemocnici zhruba týden. Přitom i tato operace se objevuje na seznamu výkonů, které chce třeba VZP nechat operovat v jednodenním režimu. S péčí této časové délky se pacienti setkávají u chirurgických oborů, jedná se především o plánované operace. Pacient může druhý den domů nejen třeba po operaci žlučníku, ale i po některých gynekologických či ortopedických zákrocích.

K přechodu na jednodenní chirurgii vede hned několik důvodů, za nejvýznamnější ale platí stále snaha ušetřit. „My tu péči podporujeme, je to cesta k úsporám a i pro pacienta je lepší být v nemocnici jen den,“ prohlásil mluvčí VZP Jiří Rod. Ministr Leoš Heger (TOP 09) upřesnil pro ČT, že každý den v „nemocnici stojí okolo 1000 korun jen proto, že tam ten pacient je.“

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Odejít z nemocnice hned druhý den, si ale někteří pacienti neumějí představit, vybrané zákroky se jim jeví na rekonvalescenci náročné. „V případě, že pacient potřebuje další hospitalizaci, je hospitalizován tak dlouho, dokud je potřeba,“ upřesnil Ludvík Winkler z České chirurgické společnosti.