U Národního divadla vyrostlo srdce ze svíček pro Havla

Praha – Jako vzpomínka na Václava Havla je od dnešního dne u Národního divadla v Praze voskové srdce. Výtvarníci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda ho vytvořili slitím voskových svíček, které lidé zapalovali na památku zesnulého prezidenta. Plastika ze 115 kvádrů je dva metry vysoká a přes dvě tuny těžká. Pokud to počasí dovolí, mělo by srdce u divadla vydržet do 10. dubna. Autoři chtějí, aby pak socha putovala po celé České republice. Dalším městem, kde se objeví, bude například Litomyšl.

Objekt začal na piazzettě u divadla vyrůstat už od dnešního rána. Slavnostnímu odhalení odpoledne přihlížela i manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová. „Nejtěžší bylo vydržet s nervama, protože takto sešroubované jsme to ještě nikdy neviděli,“ řekl ČT spoluautor sochy Roman Švejda. „Z počátku jsem si třeba představoval, že ten vosk budeme loupat a pouštět si k tomu třeba Havlovy hry, ale časem se najednou stanete řemeslníky, protože když pracujete na něčem tak dlouho a intenzivně, tak už trošku otupíte,“ dodal Gavlovský. 

Symbolická plastika ve tvaru otevřeného srdce vznikala v průběhu ledna, necelé dva měsíce po smrti prvního polistopadového prezidenta. „Bude to vlastně duté srdce, do kterého budete moci vstoupit. I to otevření nám připadá, že je zajímavý námět. Má to spojitost,“ sdělil spoluautor Gavlovský.

Stavba voskového srdce
Zdroj: ČT24

Záměr odlít voskovou plastiku oznámili umělci poté, co úřady začaly uklízet pietní místa, která spontánně vznikla po Havlově smrti. Lidé zapalovali stovky svíček na místech spojených s Havlovým životem či událostmi roku 1989. Se zpracováním tun materiálu autorům pomáhal i tým odborníků.