Ministerstvo chce exekutorům omezit cestovné

Praha – Ministerstvo spravedlnosti dál tlačí na exekutory. Poté, co jim snížilo odměny, chce omezit cestovné, které mohou účtovat dlužníkům. Pokud je totiž exekutor zdaleka, náhrady na dojíždění šplhají do tisíců. Návrh je součástí exekutorského desatera, kterým se ministerstvo snaží opravit trhliny v exekučních pravidlech. Změny chce ministerstvo spravedlnosti prosadit spolu s novelou exekučního řádu, která už leží ve sněmovně. Platit by měly od poloviny roku.

Například 72letý důchodce Jiří Dvořák z Prahy si na předváděcí akci koupil nádobí. Spolu se smlouvou podepsal spotřebitelský úvěr na 16 tisíc korun. Úvěr ale nedokázal splácet a došlo na exekuci. Exekutor chtěl po panu Dvořákovi přes 60 tisíc korun, včetně devítitisícové odměny pro sebe. Vzhledem k tomu, že exekutor byl ze 190 kilometrů vzdálených Svitav, mohl si do své odměny přičíst i cestové.

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby exekutoři už celé cestovné dlužníkům účtovat nemohli. Ti by měli platit jen výlohy odpovídající vzdálenostem v jejich kraji. Zbytek by zaplatili věřitelé. „Není správné, aby například exekutor z jižní Moravy vykonával exekuci v Karlových Varech, dojížděl do Karlových Varů a celkové náklady za cestovní výlohy platil dlužník, když si může takovýto věřitel vybrat exekutora přímo v Karlových Varech,“ domnívá se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Tím ale plány ministerstva nekončí. Nově by exekutor musel – pokud si to dlužník bude přát – celou exekuci nahrát, aby nemohlo dojít ke sporům, jaký majetek zabaven byl a jaký ne. Zabavený majetek by také bylo možné prodat v dražbě až 30 dní po doručení jeho soupisu dlužníkovi. Někdy totiž exekutor odnese věc, která patří někomu jinému, a může dojít k tomu, že ji prodá dřív, než skutečný majitel prokáže, že mu patří. Exekutor by také musel prověřit, jestli byly splněny všechny podmínky pro exekuci. Dosud to dělal jen soud.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)