Za vývoz Picassa dostal ředitel galerie podmínku

Praha – Obvodní soud pro Prahu 5 dnes udělil bývalému řediteli Galerie Středočeského kraje (GASK) Janu Třeštíkovi čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na 1,5 roku. Muž se podle obžaloby pokusil nelegálně vyvézt Picassův obraz Sedící žena na výstavu do Švýcarska. Údajně vyhotovil osvědčení k jeho vývozu do zahraničí, aniž k tomu měl z pozice ředitele galerie pravomoc. Třeštík vinu odmítá a zvažuje odvolání. Lhůtu si ponechala i státní zástupkyně. Rozsudek tak není pravomocný.

Obraz je už několik let v rukou soukromého majitele, protože jde ale o kulturní památku, majitel ho nemůže bez povolení vyvézt do zahraničí ani ke krátkodobé výpůjčce. Osvědčení k vývozu mohla vydat jen Národní galerie a Moravská galerie v Brně. Žalobkyně Zuzana Čapková u soudu tvrdila, že o tom muž věděl. Soud jí ale v tomto bodě za pravdu nedal.

Podle soudce Jana Šotta Třeštík sice porušil předpisy o oběhu zboží ve styku s cizinou, neprokázalo se ale, že by věděl o tom, že není oprávněn to udělat. Ve smlouvě totiž nebylo napsáno, že jde o kulturní památku. „To, že Picasso by musel být automaticky kulturní památkou, také není pravdou. Stal se jí až v roce 1999 na základě rozhodnutí ministerstva kultury,“ uvedl. Dodal, že je velmi problematické v evidenci dohledat, které dílo se mezi takto ceněné věci řadí. Podle soudce ale zároveň Třeštíka jeho neznalost nezbavuje viny. Bylo jeho povinností si vše potřebné zjistit.

Policie zřejmě prošetří i majitele obrazu a jeho právníka

Bývalý ředitel se u soudu hájil zejména tím, že měl za to, že osvědčení vydat může. Dříve totiž tento dokument mohly vydávat i regionální galerie. Nevěděl prý také, že obraz je kulturní památkou. Podle svých slov se to nedozvěděl ani od majitele ani od Národního památkového ústavu. „Tento dokument byl podepsán v mé určité nevědomosti ohledně specifika těch zákonů a v tom kontextu, v jakém jsem ho podepsal, jsem neměl v té době sebemenší pocit, že jsem něco spáchal, natož dokonce trestný čin nebo přečin,“ řekl ČT.  

Obraz byl v minulosti součástí sbírky Národní galerie, v restituci byl ale vrácen. Nyní patří firmě Interpoint, jejímž jednatelem je Drahoš Lustig. Firma jej koupila před devíti lety a měla jej v trezoru. Lustig uvedl, že cílem vývozu bylo obraz propagovat a že si k tomu vybral GASK. Převoz organizoval jeho právník. Podle soudce ale byla Lustigova výpověď nevěrohodná: „Uvedl, že v zahraničí nechtěl obraz prodat, ale pár měsíců před tím nabídla firma České republice dílo v rámci jejího předkupního práva ke koupi.“ Podle soudce by se proto policie měla zabývat právě tím, co dělal Lustig. „Tím, kdo se přímo pokusil obraz vyvézt, nebyl pan obžalovaný, ale byla jím osoba, která jednala za vlastníka,“ řekl. Státní zástupkyně po jednání uvedla, že dá v tomto smyslu policistům podnět.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)