Mečlovi žalobci budou prověřovat citlivé případy

Praha – Žalobci prověřující městské státní zastupitelství si vyžádali více než třicet citlivých případů. Jde i o některé nedořešené kauzy, které mají přesah do vysoké politiky. Kontrolu poslal vrchní státní zástupce Stanislav Mečl. Způsobila rozruch v řadách justice i mezi politiky. Podle Radka Johna je Mečlův postup nestandadní a chce od něj slyšet vysvětlení. Na to ale podle ministra spravedlnosti Pospíšila nemá bezpečnostní výbor, kterému John předsedá, právo.

Ať už se jedná o předražené armádní zakázky, kauzy Pražského dopravního podniku nebo loterijní společnosti Sazka. Tyto všechny dokumenty si žalobci vyslaní Mečlem vyžádali. Jde o celkem čtyřiatřicet případů, k tomu i kompletní seznam veškerých trestních oznámení podaných v metropoli od roku 2010. Tyto materiály se týkají například i policistů a tajných služeb. Na devět složek ale údajně žalobci nedosáhli. „Městské státní zastupitelství odmítlo předat část živých spisů, u kterých by předání mohlo ohrozit průběh řízení,“ vysvětlila mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Žalobci budou prověřovat citlivé případy (zdroj: ČT24)

Konkrétně se jedná třeba o případ šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Ten je momentálně ve vazbě kvůli podezření z korupce a jeho důsledná prověrka vzbuzuje otazníky. „Přestože se jedná o neplánovanou kontrolu, probíhá a bude probíhat zcela standardně,“ podotkl vrchní státní zástupce Stanislav Mečl.

Kontrola citlivých spisů ale vyvolala rozruch na politické scéně. Mečl by měl jít za týden svůj postup vysvětlovat sněmovnímu bezpečnostnímu výboru. Jeho šéf a předseda Věcí veřejných Radek John chce slyšet podrobnosti údajně nestandardních kroků. A to se zase nelíbí ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, Johnův požadavek je podle něj krokem proti nezávislosti žalobců: „Naším cílem je posilovat nezávislost státního zastupitelství, a nikoli ji oklešťovat tím, že si budou politici předvolávat na koberec státního zástupce ve chvíli, kdy on učiní něco, co se jim nelíbí.“

Mečl potvrdil, že pozvání na schůzi bezpečnostního výboru dostal. Vyjádří se k němu až v průběhu týdne.