V Česku není dost pěstounských rodin

Praha – Podle představitelů organizací na pomoc dětem neexistuje v Česku aktivní vyhledávání a nábor budoucích pěstounů. V brzké době by přitom podle plánů ministerstva práce mělo být k dispozici 300 až 500 profesionálních pěstounských rodin. Systém péče o ohrožené děti má změnit chystaná novela, která by mohla platit od pololetí. Přispět má k tomu, aby malé děti nekončily v ústavech a mohly zůstat buď ve vlastní rodině, nebo se dostaly do rodiny náhradní.

„Teď určitě není dost pěstounských rodin. V České republice neprobíhá aktivní vyhledávání, že bychom vyzývali lidi, aby se stali pěstouny, že bychom jim vysvětlovali, co pěstounství vlastně znamená. V tuhle chvíli se čeká, kdo přijde a přihlásí se,“ řekla Ria Černá ze sdružení Amalthea. Podle zástupců uskupení 26 organizací na podporu rodin by pomohla osvěta. Ministerstvo práce podle dostupných informací chystá kampaň na podporu pěstounské péče.

Ministerstvo práce chystá podle své mluvčí Viktorie Plívové kampaň Právo na dětství, kterou chce odstartovat na podzim. Využije na ni peníze z evropských fondů. Akce by měla přispět i k získání pěstounů. „Cílem ani tak není výrazně zvýšit počet pěstounských rodin, ale spíš je profesionalizovat. Jde hlavně o to, aby děti neodcházely z rodiny, pokud to není nutné,“ uvedla Plívová.

V ústavech je 11 000 dětí

Česko dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních organizací za vysoký počet dětí, které vyrůstají v ústavech. Je v nich kolem 11 000 chlapců a děvčat. Jen v roce 2010 se do ústavních zařízení dostalo téměř 2 100 dětí do tří let. Zhruba ve 46 procentech případů děti navíc skončily v domovech kvůli špatné sociální situaci.

Péče o děti
Zdroj: ČT24

Podle novely, kterou schválila sněmovna a bude ji projednávat Senát, by se systém péče měl změnit. Peníze by se měly přelít z drahé péče ústavní do podpory vlastních i náhradních rodin a do služeb pro ně. Úředníci by měli pro každého chlapce a děvče vytvořit jeho plán, podle něhož by se při řešení tíživé situace postupovalo. Pokud děti ve vlastní rodině nebudou moci zůstat, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin. Těch by v Česku mělo v prvním období působit 300 až 500, řekl už dřív šéf odboru rodiny ministerstva práce Miloslav Macela.

Pěstouni bez dětí nedostávají žádné peníze

I když je pěstounská péče na přechodnou dobu v Česku možná už od června 2006, zatím příliš nefunguje. Pěstouni totiž dostávají peníze jen v době, kdy mají nějaké dítě v opatrování. Pokud se zrovna o žádné nestarají, zůstanou bez prostředků. Podle novely by měli tito profesionálové odměnu dostávat i v době, kdy o dítě nepečují. Návrh zákona počítá také se zvýšením odměn pro pěstouny. Právě novela by mohla podle zástupců uskupení 26 organizací situaci výrazně zlepšit, a to také díky stanovení jasných pravidel.

Rozhovor s Riou Černou (zdroj: ČT24)