Nečas bude před klíčovým summitem EU ladit noty s Cameronem

Praha – Premiér Petr Nečas zamíří těsně přes summitem EU věnovaném smlouvě o rozpočtové odpovědnosti do Velké Británie. 29. února se zúčastní vzpomínkového večera na počest zesnulého prezidenta Václava Havla, o den později se setká se svým britským protějškem Davidem Cameronem a vzápětí zamíří do Bruselu. Oba politici zřejmě budou slaďovat postoje před klíčovou schůzkou sedmadvacítky – Česko a Velká Británie se totiž jako jediné odmítly ke smlouvě připojit, i když v našem případě ještě podpis vyloučen není.

Český premiér na poslední schůzce sedmadvacítky oznámil, že ČR se k dohodě nepřipojí a vyvolal tak roztržku s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Ten spolu se svou stranou míní, že Česko by se připojit mělo. Podle Nečase se Praha, která nyní eurem neplatí, může ke smlouvě připojit kdykoliv později, občané by ji ale měli potvrdit v referendu, neboť dokument přenáší některé národní pravomoci na evropskou úroveň. Cílem smlouvy je přispět k řešení současné dluhové krize především v zemích eurozóny posílením fiskální disciplíny a koordinace hospodářských politik členských států EU. 

Británie pak měla ke vznikající smlouvě výhrady už loni v prosinci, kdy se lídři EU na jejím vzniku domlouvali. Právě tehdejší britské odmítnutí vedlo k tomu, že je nynější smlouva domlouvána mimo rámec základního evropského práva. 

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ale zřejmě také otočil, deník Le Figaro totiž napsal, že v případě svého znovuzvolení do čela země bude požadovat schválení smlouvy referendem. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) to označil za zcela zásadní posun: „Jde o zásadní posun v přístupu k rozpočtovému paktu v zemi, která je jeho spolutvůrcem,“ poznamenal Sobotka. Změna francouzského postoje podle něj „vyráží argumenty“ všem, kteří v ČR ostře vystoupili proti Nečasovu plánu na analogické referendum. Sarkozy ale v průzkumech zatím prohrává s lídrem socialistů Francoisem Hollandem.   

Už o den dříve se Nečas v Londýně zúčastní vzpomínkového večera na počest nedávno zesnulého českého prezidenta Václava Havla. „Mezi třemi stovkami významných hostů večera bude i britský korunní princ Charles,“ oznámil mluvčí vlády Jan Osúch. Galavečer zorganizoval český velvyslanec Michael Žantovský společně se známým britským režisérem českého původu Tomem Stoppardem v prestižním institutu britských architektů. Během vzpomínkového večera Havlovi složí hold herci divadla Orange Tree, které se specializuje i na jeho hry. Úryvky z Havlových děl bude číst známý herec Jeremy Irons. Znít by měla v institutu i hudba - zpívat by měl český hudebník Vladimír Merta.

Kromě vzpomínkového večera čeká Nečase i přednáška o jednotném evropském trhu jako podmínce dalšího evropského růstu na prestižní škole London School of Economics nebo vystoupení na investičním fóru, pořádaném představiteli významných britských finančních institucí.