V Česku je 11,4 milionu sportovců, víc než obyvatel

Praha - Česko má o 850 000 sportovců více než obyvatel. K bizarnímu číslu 11,4 milionu došlo ministerstvo financí, když sečetlo údaje, které mu předložily jednotlivé sportovní organizace. Členská základna je přitom důležitá pro udělování státních dotací pro sportovce. Centrální evidence sportovců v Česku chybí. Chystá se proto velké sčítání sportovců a areálů. S informací přišly Lidové noviny (LN).

Resort financí podle LN sportovní organizace na tento nesoulad upozornil při rozdělování výtěžku z loterií. „Nemáme záruky, že peníze půjdou na správné účely, udělejte si pořádek,“ vyzvalo ministerstvo.

Reálné číslo se pohybuje kolem dvou milionů sportovců

Každého člena eviduje střešní organizace, svaz, klub nebo tělovýchovná jednota individuálně, podobná čísla jsou ale velmi zavádějící. Mnoho Čechů provozuje několik sportů, navíc je běžné, že jsou zapsáni současně například u Sokola a také přímo ve sportovním svazu. Jeden člověk tak může být započítán i pětkrát nebo šestkrát.

„Nevím přesně, jakou metodikou k tomuto číslu dospěli, ale je pravda, že údaj 11,4 milionu padl,“ potvrdil LN místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Je to samozřejmě nesmysl. Reálné číslo se pohybuje někde mezi dvěma až dvěma a půl miliony. Ale nemůžeme vyloučit, že při součtu všech organizací je možné k tomuto číslu dojít,“ doplnil.

Upozornil ale, že ministerstvo školství, které klíč k dotacím připravuje, počítá se střízlivějšími údaji. „Pracujeme s číslem zhruba 2,1 milionu. Ale je pravda, že řádná evidence tady hodně chybí,“ řekl náměstek ministra školství Jan Kocourek, který má oblast sportu na starosti.

Příští týden se tak sejde komise složená ze zástupců sportovních organizací i obou ministerstev, která by měla vytvořit pravidla velkého sčítání sportovců a areálů. Vzniklý registr by pak mohl být podobný katastrálnímu rejstříku nebo s trochou nadsázky evidenci zvěře v zemědělství, píšou LN. Soupis by měl obsahovat jména a data narození.

Řada sportovců už aktivně nezávodí

Nový registr by ale neměl rozhodně odlákat Čechy od provozování více sportů, shodli se místopředseda ČOV Kejval s náměstkem Kocourkem. Deník upozornil, že výběr metodiky sčítání nebude jednoduchý. Třeba Martina Sáblíková je členem rychlobruslařského i cyklistického svazu a v obou odvětvích je několikanásobnou mistryní republiky.

Problém je spíš u sportovců, kteří už aktivně nezávodí. „Ve veslování jsme například zavedli pravidlo, že kdo tři roky nebyl na závodě, není registrovaný. Odpadlo patnáct procent,“ popsal Kejval. „Najít průhledný klíč bude složité. Chceme to ale udělat i pro veřejnost, aby jednoduše zjistila, kolik lidí kde sportuje,“ řekl předseda ČSTV Miroslav Jansta.