Menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM je možná, připustil Sobotka

Praha – Pokud by sociální demokracie vyhrála příští volby do Poslanecké sněmovny, nevylučuje jednání s KSČM o podpoře své menšinové vlády. V Hyde Parku ČT24 to uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka s tím, že případnou prioritou pro ČSSD bude vládní program. Otevřenou koalici s komunisty odmítl.

„Naším cílem bude vytvořit programovou koalici. Budeme jednat se všemi parlamentními stranami. Jestliže neseženeme do takové koalice koaliční partnery, pak budeme jednat o modelu menšinové vlády. To je model, který nezakazuje žádné usnesení sjezdu sociální demokracie,“ uvedl Bohuslav Sobotka s odkazem na tzv. bohumínské usnesení z poloviny 90. let, v němž si sociální demokracie zakázala vládní koalici s komunisty na celostátní úrovni.

„Není čas na to, abychom rušili bohumínské usnesení. Zejména proto, že komunistická strana neprošla reformou, kterou by projít měla, a navíc je to otázka, která rozděluje naše voliče. Je řada našich voličů, kteří si nepřejí, aby sociální demokraté spolupracovali ve vládě se stávající komunistickou stranou,“ doplnil předseda ČSSD. Případná podpora ze strany komunistů by bohumínské usnesení obešla, zároveň by ale odblokovala politickou aktivitu parlamentní levice, neboť až dosud musela ČSSD hledat podporu primárně u středových stran typu KDU-ČSL.

Sobotka chce zavést stropy pro kampaně

Prioritní pro Sobotku je, aby za předpokladu volebního vítězství ČSSD došlo k naplňování jejího programu, tak jak se to podle něj děje v krajích, kde sociální demokraté vládnou v pestrých koalicích, mj. i s ODS. „Je to otázka hledání modelu, jak zajistit rozumné a slušné vládnutí v naší zemi v příštích letech na základě programu vítězné politické strany,“ dodal k případnému hledání povolební koalice.

Sobotka by také do voleb rád prosadil zavedení stropů pro předvolební kampaně, aby se neopakovala masovost kampaně před sněmovními volbami v roce 2010. „A kampaň byla nepřiměřená našim ekonomickým možnostem. Nechali jsme se vyprovokovat soubojem politických stran. Podle našeho názoru, a vládní strany o tom s námi už začínají debatovat, by bylo dobré zavést stropy na volební kampaně,“ podotknul Sobotka.

Prezidentský kandidát s podporou ČSSD nemusí být nutně straník

Sociální demokracie o víkendu zahájí diskuse o svém kandidátovi pro přímou volbu prezidenta republiky, jež proběhne příští rok v únoru. Jméno osoby, kterou ČSSD podpoří, případně nominuje, by mělo být podle Sobotky známo nejpozději začátkem léta.

Sobotka v této souvislosti také uvedl, že jako předseda ČSSD nebazíruje na tom, aby osoba, které dá strana svou podporu, pocházela z jejích řad. „Není to důležité, jediné a nepochybné kritérium je, aby to byl člen sociální demokracie. Je mnohem důležitější, aby to byl někdo, kdo bude reprezentovat sociálnědemokratické hodnoty,“ zdůraznil. „Určitě by byla příjemná změna, kdyby příštím prezidentem České republiky byl někdo, kdo nebude prosazovat vystoupení České republiky z Evropské unie,“ reagoval na euroskepticismus současné hlavy státu.

ČSSD podle slov svého předsedy bude chtít dát příležitost všem místním stranickým organizacím, aby se ke kandidátovi, jemuž dá strana podporu, vyjádřily. Definitivní verdikt pak vynese Ústřední výbor ČSSD. Mimořádný sjezd ovšem strana kvůli jménu pro prezidentskou volbu nechystá.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)