Klaus: Za milost Benešové se přimlouvaly organizace postižených

Praha – Za udělení milosti pro někdejší ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou se přimlouvalo mnoho dopisů, zejména od organizací zdravotně postižených občanů, uvedl dnes prezident Václav Klaus na svém webu. Hlava státu se tak vyjádřila ke kontroverzi, kterou provázelo udělení milosti ženě odsouzené za podplácení a zpronevěru. Klaus také uvedl, že dosavadní potrestání Benešové, která zažila vazbu a léta soudů, považoval za dostatečné.

Prezident jí v úterý udělil milost, kterou odůvodnil tím, že těžce nemocný manžel Benešové potřebuje její pomoc a že nebyla v minulosti trestána. Soud zhruba před třemi měsíci uložil někdejší ředitelce soukromé školy dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu právnických osob, funkce ředitelky a kvestorky. Podle verdiktu mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí a univerzitě způsobila škodu přes šest milionů korun. Benešová v minulosti vinu opakovaně popřela.

„Tato milost ležela v mém úřadu již řadu let. Od počátku se nám tento případ zdál velmi podivným a nechtěl jsem na tuto žádost reagovat, než budou dokončena všechna kola soudního projednávání. I soudy řešily tento zvláštní případ v průběhu času různě,“ uvedl prezident na svých stránkách. Podle něj se ve věci přimlouvala řada organizací tělesně postižených, v čele s někdejším poslancem Václavem Krásou, nyní předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Klaus také uvedl, že dosavadní potrestání Benešové, která zažila vazbu, považoval za dostatečné. S tím ale nesouhlasí státní zástupce, který proti Benešové obžalobu vedl. Vazba je podle něj institutem zajišťovacím, ne trestem. Nelíbí se mu ani Klausův argument, že soudy nebyly při řešení případu Benešové jednotné.

LN: Benešová se zná s Klausovou

Lidové noviny dnes napsaly, že Benešovou „pojily vztahy“ s manželkou prezidenta Livií Klausovou. Podle listu Klausová otevírala ve škole v roce 2007 nový výtah pro handicapované studenty. Obě ženy se setkávaly i na charitativní akci Mosty, nad níž manželka prezidenta převzala záštitu. Klaus poznamenal, že o této věci se dozvěděl až dnes z novin a jeho manželka se podobných akcí účastní velmi často.

Městský soud v Praze, který loni v listopadu potvrdil Benešové podmínku za podplácení a zpronevěru, ji ale zároveň zprostil obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku a upustil také od peněžitého trestu. Obžaloba ji vinila z toho, že mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí.

Benešová vinu opakovaně popřela a exposlanec Krása dnes upozornil, že mezi bezplatně studujícími byli právě mnozí lidé se zdravotním postižením. Podle rozsudku měla Benešová také v roce 2008 uplácet lidi, kteří by mohli ovlivnit využívání prostor školy či možnosti odkoupení budovy. Ředitelka se podle soudu provinila také tím, že si nechala rekonstruovat svůj pražský byt a dům v Dobřichovicích na útraty univerzity.

Spor o milosti pokračuje (zdroj: ČT24)