Armáda ocenila 23 vojáků ze čtyř zahraničních misí

Praha – Třiadvacet vojáků, kteří se vrátili ze čtyř různých mezinárodních operací, dnes dostalo medaili ministra obrany Za službu v zahraničí a někteří i medaili české armády Za zásluhy. Mezi oceněnými bylo jedenáct členů francouzské polní nemocnice, kteří se právě vrátili z Afghánistánu, sedm vojáků působících v mezinárodním štábu KFOR v kosovské Prištině, jeden pozorovatel mise OSN UNMIK a tři příslušníci protipirátské operace ATALANTA, kteří plnili úkoly na velitelství v britském Northwoodu.

Přestože šlo jen o malé mise, pro armádu byly všechny důležité. „Je úplně jedno, jestli se jí účastní jeden, dva nebo tři lidé. Každá mise je důležitá. Tak jak reprezentují naši vojáci Českou republiku, tak můžeme před nimi jen smeknout,“ řekl ČT generál Jaroslav Kankia, který vojákům medaile předal.

Práci českých lékařů a zdravotníků v Afghánistánu ocenila i francouzská armáda. Jako nenahraditelná pomocná síla se ukázali při lednovém konfliktu, kdy afghánský voják obrátil zbraň proti členům francouzské armády. Čtyři zastřelil, několik dalších vážně zranil. Čechům nasazeným ve francouzské polní nemocnici se podařilo dvěma z nich zachránit život. „Vy jste nám zde rozhodně neudělali nějakou hanbu, spíše naopak. O tom ostatně svědčí i děkovný dopis náčelníka francouzské zdravotnické služby za záchranu skupiny francouzských vojáků,“ řekl vojákům Kankia.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)