Silnici R48 večer uzavřela hromadná nehoda

Ostrava - Páteční hromadná nehoda dvou nákladních a tří osobních vozidel zablokovala večer rychlostní silnici R48 u Horního Žukova na Těšínsku. Za srážkou stály především teploty kolem bodu mrazu a sněžení. Směr z Frýdku-Místku museli policisté na několik hodin zcela uzavřít. Doprava mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem byla po dobu odstranění následků havárie odkláněna přes Dobrou.

Smolný podvečer připravil čtyřem řidičům a jejich spolujezdcům především těžký mokrý sníh, ale také klesající silnice a blížící se noc. Po neovladatelné jízdě na kluzké vozovce zůstala zničená protihluková zeď a doslova rozpáraný bok jednoho z kamionů.

Podle řidiče polského kamionu nebyla silnice posypaná ani odklizená. „Vyjel jsem na kopeček a když jsem před sebou viděl kolonu, začal jsem brzdit. Ale dostal jsem smyk, narazil doprava do svodidel a to mě odrazilo doleva na kolegu z Litvy,“ vysvětluje.
 
Hasiči museli prvořadě zamezit úniku nafty. Dva kamiony musely být vyproštěny ze svodidel. Podle mluvčí karvinské policie se pravděpodobně nejdříve dva kamiony bočně srazily, protože řidiči nezvládli jízdu na kluzké vozovce a pak následovala srážka dvou osobních vozidel.

Varování před náledím platí až do pondělí

Strkanice mezi auty ale naštěstí pro nikoho z cestujících neskončila zraněním, škoda je 300 tisíc korun. Před místem nehody se vytvořila asi pětikilometrová kolona, ve které uvízly především nákladní soupravy. Policisté odkláněli provoz na starou silnici přes Hnojník.
 
Kolem tři čtvrtě na deset policisté zprovoznili alespoň jeden pruh a umožnili tak odjet zablokovaným kamionům. „Provoz na silnici byl obnoven krátce před půlnocí, kdy byla ošetřena silnice, aby byla bezpečná,“ potvrdila policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Varování před ledovkou či náledím na silnicích platí po celý víkend až do pondělního dopoledne.