Epileptikům pomůže speciální dieta - tuková

Praha - Nadějí pro epileptiky může být staronová speciální dieta, díky které lze významně snížit počet záchvatů o více než devadesát procent. Pomáhá především těm, kterým nezabírají léky. Dodržování diety ale významně zatěžuje organismus, je třeba jíst hlavně tuky, například prorostlé bůčky, smetanu a ořechy.

V Česku je epilepsií postiženo 70 tisíc lidí. Mezi nemocné již od svých dvou let patří i osmadvacetiletá Pavlína Machová. Záchvaty dostává téměř každých deset dní. „To jsou křeče a člověk neví, co se s ním při záchvatu děje,“ popisuje. Během záchvatu se Pavlína Machová několikrát zranila, naposledy si padajíc zlomila kůstky v obličeji. „Je to hodně těžké i v partnerském životě.“

„U třiceti procent pacientů můžeme slíbit více než devadesáti procentní snížení počtu záchvatů,“ říká Klára Brožová, neuroložka z Thomayerovy nemocnice v Praze, o tukové dietě. V Česku se však tato dieta dospělým neordinuje. Nedá se prý spolehnout na její důsledné dodržování, tak jako u dětí.

„Většinu jídelníčku tvoří tuky, téměř jsou vynechány cukry a výrazně omezeny bílkoviny,“ přibližuje dietu neuroložka Jana Zárubová. „Určitě není nutričně kompletní, takže se doplňuje o vápník a vitamíny.“

Jednodenní jídelníček pro pětiletého chlapce:

  • snídaně - smetanový jogurt,
  • svačina - jablko se smetanou,
  • oběd - kuřecí vývar,
  • odpolední svačina - rajčata se smetanovým sýrem,
  • večeře - ořechové pusinky se smetanovým koktejlem.

Ve Spojených státech amerických se epileptikům tuková dieta ordinovala už ve 20. letech minulého století. Potom se na ni ale pozapomnělo. Za současnou vlnou její popularity stojí také známá herečka Meryl Streepová, které léčbu propaguje. Před pár lety totiž velmi pomohla synovi jejího kamaráda.

Reportáž Radky Zítkové a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)