Soud rozhodoval o Smetkovi, věznice se mu neotevřela

Praha - Pražský městský soud dnes před polednem rozhodoval o možném podmíněném propuštění strůjce miliardového podvodu v kauze vytunelované stavební společnosti H-System Petra Smetky z vězení. Vzhledem k tomu, že jednání bylo neveřejné, odmítl soud výsledek komentovat. Není tak jasné, jak přesně soud rozhodl. Podle Tatiany Zemanové z pražské pankrácké věznice však zařízení příkaz ke Smetkovu propuštění od soudu neobdrželo.

O podmíněném propuštění Smetky rozhodl v lednu nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 4. Státní zástupce si proti němu podal stížnost. Zmocněnkyně poškozených Hana Marvanová označila rozhodnutí obvodního soudu za nezákonné. Obvodní soud původně rozhodl o sedmileté zkušební době s dohledem probační a mediační služby a uložil Smetkovi povinnost platit způsobenou škodu.

Smetka si odpykává dvanáctiletý trest, soudy ho označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun.

Soudy Smetku potrestaly za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Muž nastoupil do vězení v září 2006, od té doby si odpykal pět let a necelých šest měsíců. Podle dostupných informací byl ovšem vedle toho v letech 2000 až 2002 zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává. Z uloženého trestu tak dosud strávil za mřížemi celkem asi 7,5 roku.