I letos budou příběhy bojovat proti rakovině

Praha - Nadace Rakovina věc veřejná chce i letos pokračovat v projektu Pošli příběh. Jeho patronem je například sportovec Petr Koukal, který sám s touto nemocí bojoval. Nadaci se za dobu jejího fungování podařilo získat 18 milionů korun, které jsou hlavně na výzkum a do onkologických center.

Petr Koukal byl téměř na vrcholu kariéry, když mu byla na konci roku 2010 diagnostikována rakovina. Badmintonové kurty zničehonic vyměnil za nemocniční pokoj a místo na zápasy čekal na chemoterapii. Soupeřem se mu stala zákeřná nemoc. „Říkal jsem si: 'Sakra, musím s tím něco udělat, aby víc lidí vědělo, že to postihuje všechny a dá se s tím něco dělat. Ale musí se to zachytit včas.' Já jsem měl štěstí, že jsem na to přišel brzy díky shodě náhod,“ vzpomíná Koukal. Rakovinu porazil a jen rok a čtvrt od diagnózy už znovu trénuje. Jeho cílem je kvalifikace na olympiádu v Londýně.

Některým z typů rakoviny onemocní každý třetí Čech, každý čtvrtý pak na tuto zákeřnou chorobu zemře. A tato čísla dělají z rakoviny věc veřejnou. Projekt Pošli příběh, jehož patrony jsou Naďa Urbánková, Honza Musil a Petr Koukal, chce nemocným vzkázat, že v tom nejsou sami. „Na příběhu si člověk uvědomí, že když to zvládl on, proč bych to nezvládl já. Je to vždycky otázka času a rychlé diagnostiky,“ říká onkolog Vladimír Mihál.

Nadace funguje už 15 let, zatím se jí podařilo sehnat 18 milionů korun. Na výzkum a do onkologických klinik pak poputují i peníze za kalendář fotografky Pavly Hodkové nebo za hudební album slovenského zpěváka Norberta Petického.