Zaorálek chce po Klausovi vysvětlení některých sporných milostí

Praha - Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval prezidenta Václava Klause a jeho kancelář, aby podali vysvětlení ohledně poskytnutých sporných milostí, a to i z minulosti. Pokud tak prezident neučiní, chce Zaorálek na pátečním jednání stranického grémia navrhnout další kroky. Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu. Zaorálek ale současně připustil, že ústava vůči prezidentovi příliš nástrojů nenabízí. Hrad v reakci jakoukoliv možnost korupce při udělování prezidentských milostí popřel.

„Jsem přesvědčen, že je nutné vyzvat prezidenta a chtít po něm, aby ty věci objasnil,“ řekl Zaorálek. „Pokud nebudou fakta poskytnuta v dostatečné míře a nebudou rozptýlena vážná podezření, tak předložím grémiu sociální demokracie v pátek návrh, abychom se zabývali dalšími kroky,“ dodal. Podle serveru Aktuálně.cz vyzve ČSSD Klause k odchodu z funkce.   

Zaorálek připustil, že ústava sociálním demokratům vůči prezidentovi mnoho nástrojů nedává. „Bohužel, jsme jenom v té pozici, že můžeme vyzývat, můžeme apelovat a můžeme dávat najevo, co si myslíme o podobném způsobu chování prezidenta,“ podotkl. Politici by se však do budoucna podle něj měli zabývat tím, jak tuto pravomoc prezidenta upravit.   

Média v minulých dnech informovala o některých okolnostech prezidentských milostí, které hlava státu udělila. „Těch pochybností přibývá,“ konstatoval Zaorálek. Klaus například rozhodl o odkladu trestu za zpronevěru u Tomáše Maliny, o jeho žádosti o milost rozhodne až na základě dalšího vývoje Malinova zdravotního stavu. 

Mluvčí prezidenta Radim Ochvat ale veškerá obvinění týkající se rozhodování o Malinovi a dalších prezidentských milostech odmítl. "Snažit se vyrobit realitu na základě informací uvedených v anonymním trestním oznámení, kam si může kdokoliv napsat cokoliv, je pouze výrazem laciné senzacechtivosti, neprofesionality a osobní zaujatosti některých novinářů
vůči osobě Václava Klause. Veškerá vznesená obvinění samozřejmě odmítáme, neboť se jedná o účelově vymyšlené pomluvy."

Média upozornila, že Malina, odsouzený za stomilionový podvod s pohonnými hmotami, patřil k blízkým spolupracovníkům podnikatelů Františka Mrázka a Tomáše Pitra. Mrázka, který byl v lednu 2006 zastřelen, policie považovala za vládce českého podsvětí, Pitr byl odsouzen za daňové delikty a v současné době je ve švýcarské vazbě.