Prováděcí zákon nemá limity na kampaně, ČSSD chce strop 15 milionů

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase schválil návrh prováděcího zákona k přímé volbě hlavy státu. Prezidenta, jehož přímá volba je nyní zakotvena v ústavě, si podle zákona z dílny ministerstva vnitra budou občané vybírat v podstatě obdobným způsobem jako senátory. Limity předvolební kampaně do návrhu vláda na dnešním jednání nevložila, bude chtít o zákonu ještě jednat s parlamentními stranami. Sociální demokraté už se nechali slyšet, že navrhnou strop pro výdaje na předvolební kampaň pro kandidáty ve výši 15 milionů korun a jejich placení z jednoho účtu kvůli snazší kontrole. Do 60 dnů po skončení kampaně by pak kandidáti měli podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky zveřejnit, jaké platby byly z účtu proplaceny.

Prezidentské kandidáty může navrhovat dvacet poslanců, deset senátorů nebo lidé formou petice s 50 tisíci podpisy. Náležitosti kandidátek i petice má podle předlohy posuzovat ministerstvo vnitra, podobně jako u voleb do Evropského parlamentu.

Strop na kampaně, který si podle svých vyjádření strany přejí, ale nedohodly se na jeho konkrétní podobě, vláda do návrhu zákona nyní nevložila. Obává se, že pokud řekne parlament tomuto technickému zákonu o přímé volbě ne, bude znemožněna celá přímá volba. Podobnou obavu tento týden vyslovila například vicepremiérka Karolína Peake (Věci veřejné). Premiér Petr Nečas (ODS), který na dnešním jednání kabinetu chybí, v minulosti zdůrazňoval, že limity pro financování kampaní v prezidentské volbě jsou nutnost, má-li volba být „efektivní a průhledná“. Je ale podle něj potřeba, aby byly „vychytány mouchy“ a systém byl skutečně funkční.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

„Současně také navrhujeme, aby tu byl zákaz pro právnické osoby, aby financovaly takovouto kampaň,“ řekl dnes novinářům předseda ČSSD Sobotka. Podle něj by bylo velmi užitečné, kdyby všechny dary od fyzických osob nad 50 tisíc korun byly zveřejněny. „To znamená, že by onen kandidát 60 dnů po volbách předložil nejen tento účet a doložil, jakým způsobem respektoval limit 15 milionů korun, ale doložil by také seznam všech sponzorů, kteří mu poskytli částku vyšší než 50 tisíc korun,“ dodal Sobotka. ČSSD je podle něj připravena předložit tyto návrhy ve sněmovních výborech.

Vicepremiérka Karolína Peake:

„Byla bych raději, kdybychom limity zavedli už do tohoto zákona. Musím ale upřímně říci, že si nemyslím, že budeme schopni dosáhnout tak široké politické dohody, abychom byli schopni schválit tento zákon v obou komorách včas.“

Vláda dnes schválila zvýšení „procenta chybovosti“, tedy hranice pro posuzování pravosti podpisů pod podpůrnými peticemi z vnitrem navrhovaného jednoho procenta na procenta tři. Prakticky to znamená, že podle vládního návrhu zákona bude ministerstvo vnitra kontrolovat náhodně vybraný vzorek 8 500 podepsaných občanů na petici. Pokud v něm bude více než tři procenta chybných podpisů, zkontrolováno bude dalších 8 500 lidí. Pokud i v této skupině bude chybných více než tři procenta podpisů, bude to důvod pro odmítnutí kandidátní listiny.

Volební urna
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Pokud ve druhém vzorku bude méně než tři procenta chybných podpisů, odečtou se všichni chybně uvedení petenti z celkového počtu podpisů pod peticí, a pokud na petici zůstane méně než 50 tisíc podpisů, bude i tato kandidátní listina odmítnuta. Kandidáti na úřad hlavy státu mají podle prováděcího zákona také mít, narozdíl od adeptů na členy horní parlamentní komory, zdarma vyhrazený prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro své předvolební klipy. Podobnou možnost mají nyní strany před sněmovními a evropskými volbami.

Podle Václava Henycha ze Státní volební komise půjde alespoň v prvním případě přímé prezidentské volby o sběr ručních peticí, které jsou podle jeho slov v ČR naprosto běžné. Všichni, kdo budou chtít pod nominační petici připojit svůj podpis, budou podle Henycha muset uvést své jméno, příjmení, datum narození, bydliště a podpis.

V účinnost by měl zákon vstoupit do 1. října, což znamená, že by se neměl v legislativním procesu moc zdržovat, jinak hrozí, že by po konci funkčního období Václava Klause zůstala země načas bez prezidenta. Případné stranické spory o finanční limity tak můžou být hlavní hrozbou pro včasné schválení zákona.

Rychetský poslal Nečasovi připomínky

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poslal premiérovi Petru Nečasovi a vládní legislativní radě připomínky k prováděcímu zákonu, v nichž uvádí, že legislativní návrh obsahuje řadu nedokonalostí a výkladových nejasností. Jde například o registraci kandidátů a následný soudní přezkum volebního procesu. Rychetský v dopise apeluje na všechny ústavní instituce, aby věnovaly přípravě zákona odpovídající pozornost.

Hlavní body schváleného prováděcího zákona k přímé volbě:

  • Prezident je volen většinovým systémem. Volby hlavy státu vyhlašuje předseda Senátu.
  • Volba je dvoukolová. Prezidentem z prvního kola je zvolen kandidát se ziskem nadpoloviční většiny odevzdaných platných hlasů.
  • Volby může přezkoumávat Nejvyšší správní soud.
  • Pro volbu prezidenta tvoří území ČR jeden volební obvod. Volby se musí uskutečnit mezi 60. a 30. dnem před koncem mandátu dosavadní hlavy státu. Volební dny jsou pro obě kola dva, v pátek od 14:00 do 22:00 hod a v sobotu od 08:00 do 14:00 hodin.
  • Kandidátní listinu může podat nejméně 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů, anebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci občany.
  • Listina musí být předložena nejpozději 66 dní před začátkem voleb, kandidát sám musí připojit prohlášení, že s nominací souhlasí.
  • Občané, kteří podepíší petici na podporu kandidáta, musí s podpisem uvést své jméno, příjmení, datum narození a adresu trvalého pobytu.
  • Kontrolu kandidátních listin provede ministerstvo vnitra namátkově na náhodném vzorku 8 500 občanů podepsaných pod peticí. Pokud najde chyby u více než tří procent podpisů, uskuteční se kontrola u dalších 8 500 jmen. Pokud i v této skupině bude chybných více než tři procenta podpisů, bude od celkového počtu jmen pod peticí odečten takový počet podpisů, který odpovídá průměrnému procentu chybných údajů z obou vzorků. Kandidátní listina bude vyřazena, pokud po této proceduře klesne počet podpisů pod 50 tisíc. Kandidáti mají zdarma vyhrazen prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro své předvolební klipy. Rozsah je podobný, jako mají strany před sněmovními a evropskými volbami. V případě druhého kola budou moci finalisté agitovat v obou médiích ve dvou dnech, celkem dvě hodiny.
  • Prezidentští kandidáti mají ze zákona nárok na služební nebo pracovní volno, bez nároku na mzdu. Nebudou muset narozdíl od adeptů na senátory platit žádný příspěvek na úhradu volebních nákladů. Stát za úspěšného kandidáta nebude narozdíl od jiných typů voleb vyplácet ani peníze za mandát, ani za získané hlasy.