Šéf SÚKL končí, Heger ho odvolal

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) k dnešku odvolal ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martina Beneše. Jako důvod uvedl dlouhodobě rozdílné názory na lékovou politiku a neshody ve stylu práce. Do doby jmenování nového ředitele povede ústav Benešův náměstek Jiří Deml. Beneš už mu začal úřad předávat. Nový ředitel vzejde z výběrového řízení. Beneš prý zatím neřeší, zda se také přihlásí.

„Ředitele SÚKL považuji za jednoho z klíčových hráčů v systému českého zdravotnictví. Proto jsem se toto místo rozhodl obsadit na základě otevřeného výběrového řízení, přičemž do výběrové komise pozvu zástupce pojišťoven, České lékárnické komory, odborné společnosti i akademické obce,“ uvádí na webu ministerstva Heger. Benešovi za odvedenou práci poděkoval a popřál mu vše dobré do dalších let. „Jako příklad toho, kde jsme nebyli schopni nalézt společný postup, je oblast elektronické preskripce. S tím souvisí úložiště dat, která obsahují citlivé údaje o pacientovi,“ dodal Heger.

Martin Beneš pro ČT24:

„Ministr má právo jmenovat a odvolat ředitele SÚKL…, je to jeho rozhodnutí.“

Beneš na webu ústavu informoval, že řízením SÚKL byl ode dneška pověřen jeho náměstek pro odborné činnosti Jiří Deml, a to do doby ukončení výběrového řízení na ředitele ústavu. „Děkuji všem za dosavadní dobrou spolupráci a přeji svému nástupci mnoho úspěchů,“ uvedl.

Důvody odvolání Beneše ministr neupřesnil. K jeho rozhodnutí ale mohly přispět problémy kolem centrálního úložiště receptů a ochrany dat pacientů či zpoždění revizí cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění. SÚKL měl provádět revizi všech léků každý rok, první celková revize mu ale trvala čtyři roky. Podle Beneše ale také může být za jeho odvoláním snaha snížit zisky farmaceutických firem.

Beneš, který do jmenování ředitelem SÚKL působil jako lékárník v brněnském Masarykově onkologickém ústavu, vedl lékový ústav od ledna 2007. V tendru porazil bývalé šéfy Michala Sojku a Milana Šmída, kteří o funkci rovněž usilovali. Sojku, v té době šéfa kabinetu poradců exministra Davida Ratha (ČSSD), odvolal tehdejší ministr Tomáš Julínek (ODS) kvůli tomu, že Rath ho do funkce jmenoval bez výběrového řízení. Sojkova předchůdce Šmída odvolal Rath z vedení SÚKL kvůli nesplnění úkolu při kategorizaci léků.