CVVM: Komunisté přeskočili TOP 09, vedou sociální demokraté

Praha – Sociální demokraté si v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění udržují pohodlný náskok, i když si v porovnání s minulými výsledky pohoršili o 1,5 %. V únoru by je podpořilo 32,5 procenta respondentů. Druzí občanští demokraté si udrželi podporu ve výši 23,5 procenta. Na třetím a čtvrtém místě došlo k rošádě, když komunisté přeskočili TOP 09. Žádná jiná strana by se do sněmovny nedostala. Výzkum probíhal ve dnech 6.-13. února a zúčastnilo se ho 1 054 lidí.

Komunisty na třetím místě by volilo 15,5 %, TOP 09 o 1,5 procenta zaostává. Z ostatních stran se pětiprocentní hranici blíží nejvíce lidovci se čtyřmi procenty. Vládní Věci veřejné by podpořilo 3,5 % lidí a Stranu zelených tři procenta. Nutné je ale brát v potaz statistickou chybu, která se u menších stran pohybuje kolem 1,5 procenta, u větších stran je pak ještě o procento vyšší. 

Voleb by se nyní podle průzkumu zúčastnilo 57 procent občanů, osm procent ještě není rozhodnutých. Volební účast by tak byla nižší, než u parlamentních voleb v květnu 2010, kdy k urnám přišlo 62,6 procenta lidí.