Lessy: Policie se letos zaměří na boj s korupcí i bezpečnost na silnicích

Praha – Policie bude v letošním roce dál pokračovat v boji proti korupci a závažné hospodářské kriminalitě. Zaměřit se chce i na bezpečnost v dopravě a boj proti silničním pirátům, k čemuž má pomoci i dvacítka nových passatů. Na brífinku to uvedl policejní prezident Petr Lessy. Do sboru by mělo také přijít 1 500 nových lidí, kvůli nedostatku peněz totiž řady policie prořídly. Nábor je ale zatím kvůli nedostatku peněz zastaven.

Lessy připomněl některé cíle, které si stanovil pro loňský rok. Tehdy prohlásil, že chce, aby se Česko stalo jedním z nejbezpečnějších míst v Evropě. K tomu měly pomoci stabilizace policie, boj proti korupci, apolitičnost a nezávislost policie, zastavení „překotných změn“ ve sboru nebo zabránění únikům informací. „Momentálně se podařilo, myslím - policie je apolitická a nezávislá. Já za roční působení ve funkci policejního prezidenta jsem se nesetkal s politickými ataky na policii,“ uvedl Lessy. 

Podařila se prý zajistit také základní funkčnost policie. „Zůstali jsme v regionech, nedošlo k žádném dramatickému rušení obvodních oddělení či policejních stanic,“ řekl Lessy. Poté si naopak postěžoval, že se úplně nepodařilo zabránit únikům informací od policie, byť prý byly „výrazně eliminovány“.   

Brífink policejního prezidenta (zdroj: ČT24)

Lessy také upozornil na složitou ekonomickou situaci, střednědobé výhledy rozpočtu policie na roky 2013 a 2014 označil za problematické. Připomněl, že je delší dobu zastaven nábor a policie tak nemůže přijímat nové příslušníky. Pro stabilizaci sboru je přitom podle něho nutné, aby se početní stav vrátil na hranici alespoň 40 309 policistů. V současnosti ale jejich počet nedosahuje ani 39 tisíc.