Roithová chce na Hrad, oznámila kandidaturu

Praha - Europoslankyně za KDU-ČSL a bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová chce kandidovat v přímé volbě prezidenta. Oznámila to dnes na tiskové konferenci. Lidovci, kteří v minulých volbách do sněmovny ztratili místo v poslaneckých lavicích, tak vysílají do prezidentské volby vlastního kandidáta. Roithová bude pro kandidaturu potřebovat podporu dvaceti poslanců, deseti senátorů nebo petice s 50 000 podpisy.

„Hlavním důvodem, který mě k tomu vede, je obava o to, že se z české politiky vytrácí zájem o člověka,“ vysvětlila důvod kandidatury Roithová. Starost o člověka je prý pro ni nejdůležitější a celoživotní hodnotou. Člověk je také heslem její kampaně. „Každé písmeno tohoto slova pro mě symbolizuje určité velmi významné hodnoty (Česko, Lidskost, Odpovědnost, Všichni, Evropa, Křesťanská demokracie),“ prohlásila.

Zuzana Roithová:    

„Cítím se kandidátem všech lidí, včetně členů KDU-ČSL a včetně členů jakýchkoliv jiných skupin v této zemi. Žádné podpoře se nebráním, pokud to bude transparentní podpora.“ 

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rozhodnutí Roithové kandidovat ocenil. Výzvy, aby se o funkci prezidentky ucházela, podle něj přicházely nejen od lidovců. KDU-ČSL její kandidaturu podporuje, řekl. „Jsme velice potěšeni, že Zuzana Roithová se rozhodla k tomu, že přijme výzvu, která přicházela z mnoha stran už delší dobu,“ uvedl Bělobrádek. Místopředseda Senátu Petr Pithart pak řekl, že Roithová představuje mezi prezidentskými kandidáty odlišný typ - například už jen tím, že je žena. „Pro mě je Zuzana Roithová dělnice Evropského parlamentu. Zabývá se desítkami problémů každodenního života doslova stamilionů Evropanů,“ řekl Pithart.

Přestože chce Roithová shánět podpisy občanů pro svou kandidaturu, Pithart nevyloučil, že by lidovci mohli hledat i deset senátorů, kteří by Roithovou nominovali. Roithová dnes také řekla, že nebude od KDU-ČSL přijímat přímo peníze na kampaň. „Nebudu se ale vyhýbat organizační podpoře jednotlivých členů, strana má velkou členskou základnu,“ řekla. Svou předvolební kampaň prý chce stavět především na prezentaci práce, kterou už odvedla v Evropském parlamentu i ve svých předešlých rolích v české politice a ve zdravotnictví. Dnes zveřejnila i konto, na kterém chce finanční příspěvky od občanů sbírat. 

Devětapadesátiletá Roithová se nyní v evropském parlamentu angažuje mimo jiné v případu vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Vystupovala také proti mezinárodní smlouvě proti padělatelství ACTA. Popřela, že by tyto aktivity souvisely právě s prezidentskou kampaní.

Před zvolením do Evropského parlamentu zasedala Roithová do července 2004 v Senátu, do něhož byla zvolena v roce 1998 jako bezpartijní. Od roku 1999 je členkou KDU-ČSL. Od ledna 1998 byla půl roku ministryní zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Předtím působila jako ředitelka vinohradské nemocnice či pražské Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Možnost kandidatury Roithové naznačovala už lednová ideová konference KDU-ČSL v Praze, při níž část zhruba šesti desítek účastníků místo saka a košile zvolila pro setkání žluté tričko s nápisem Roithová for prezident. Oficiální kandidatura současné europoslankyně však tehdy nezazněla.

Roithová v souboji o prezidentský úřad, který příští rok uvolní Václav Klaus, doplnila už známé kandidáty, expremiéry Jana Fischera a Miloše Zemana (SPOZ), předsedu TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou.