Možnosti zvyšování platů lékařů se otestují na vybrané regionální nemocnici

Praha – U vybrané regionální nemocnice prověří pracovní skupina možnosti zvýšení platů zdravotníkům. Na jednání tripartity se na tom shodly odbory s vládou a zástupci zaměstnavatelů. V pracovní skupině budou zastoupeni odboráři, zaměstnavatelé a ministerstvo zdravotnictví. Tripartita si tak chce vyjasnit rozpory mezi výpočty ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a zdravotnických odborů. Podle Hegera nemocnice peníze na zvýšení platu o 6,25 procenta dostanou. Část prostředků na to si ale mají ušetřit i omezením investic a levnějšími nákupy léků či přístrojů. Podle odborářů a zástupců menších nemocnic ale peníze od pojišťoven stačit nebudou.

Nemocnice řízené ministerstvem už přidaly 6,25 procenta, nemocnice v krajích ale tvrdí, že na to nemají dost peněz, což dnes dokazovaly i analýzami. Údaje ministerstva jsou prý nadhodnocené, musí proto jednat s kraji o dotacích. Třeba podle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) chybí v kraji na zvýšení platů zdravotníkům 133 milionů korun. 

Podle ministerstva stoupnou letos příjmy menších nemocnic o 4,5 procenta, státním nemocnicím, které už platy zvýšily, jen o dvě procenta. Podle Asociace českých a moravských nemocnic ovšem příjmy menších nemocnic naopak o dvě procenta klesnou, při započtení inflace a DPH až o šest procent. Odbory proto žádají přehodnocení vyhlášky, podle níž zdravotní pojišťovny péči hradí. Pokud to ministr Leoš Heger (TOP 09) nedokáže zajistit, měl by podle nich odstoupit. Čas na nové výpočty mu daly do konce dubna. 

Od Nečase odjížděli odboráři spokojeni

Odpoledne se se zástupci odborů sešel i premiér Petr Nečas (ODS). Ten na schůzce slíbil analýzy, které by měly zjistit, zda úhradová vyhláška umožní růst platů v nemocnicích. Když se potvrdí výtky odborů, krajů a menších nemocnic o nedostatku financí, tak se prý Nečas nebrání změně vyhlášky - peníze by pak mířily přímo do platů. Podle ministerstva je ale toto řešení právně napadnutelné. 

Za Nečasem se vypravili zástupci Zdravotnické trojky (lékaři, sestry, ostatní zdravotníci), podle nich prý většina zdravotníků nedostala od ledna přidáno, jak jim slibovalo memorandum podespané vládou a odbory. Premiér nakonec místo půl hodiny distutoval s odboráři asi hodinu. Po schůzce odjížděli odboráři spokojeni, pro členy svých organizací totiž měli dobrou zprávu, že se navýšení platů dočkají. Spokojen byl i ministr Heger – peníze prý na zvýšení platů vystačí - ministerstvo je připraveno přepočítat vyhlášku pro jednotlivé menší nemocnice, jako to udělalo pro fakultní zařízení. Ta na základě těchto propočtů skutečně platy zvýšila. 

„Za nejpozitivnější výsledek považujeme to, že pan premiér se nebrání tomu, že by se případně udělal dodatek k úhradové vyhlášce, který by určil, že peníze na zvýšení platů jsou účelově vázané finanční prostředky a že by zaměstnanci v nemocnicích své peníze konečně tímto způsobem mohli dostat,“ uvedla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Předpokládá, že nejpozději do konce dubna bude jasno.   

Šéf lékařských odborů Martin Engel ocenil, že by se tak srovnala situace ve fakultních i menších nemocnicích. Zatím se přidávalo jen ve státních nemocnicích, v krajích na peníze čekají. Přitom za zvýšení loni při akci Děkujeme, odcházíme bojovali všichni, připomněl Engel.

Podle memoranda podepsaného loni v únoru mezi odbory a vládou pod tlakem odborářské akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina lékařů z nemocnic, mají letos stoupnout platy v nemocnicích o deset procent. Heger vydal úhradovou vyhlášku, která podle něj umožní zvýšit platy o 6,25 procenta. Podle vývoje ekonomiky by mohli lidé v nemocnicích dostat deset procent v druhé půli roku.   

Podle asociace nemocnic jsou propočty vycházející z úhradové vyhlášky na rok 2012 „bezvýznamné“, protože zdravotní pojišťovny letos posílají zálohy maximálně sto procent roku předchozího. Platby podle této vyhlášky přijdou nemocnicím až v půli roku 2013 po vyúčtování předchozího roku.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)