Teplé počasí může zvedat hladiny řek, platí výstraha

Praha – Teplé počasí láká v nížinách k prvním jarním aktivitám, na horách se ale ještě naplno lyžuje a díky dostatku přírodního sněhu ještě několik týdnů bude. Na některých místech ale může tání způsobit růst hladin řek. Meteorologové vyhlásili výstrahu pro kraj Středočeský, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký a Vysočinu. Kvůli oteplení a dešťům už museli hasiči na Českolipsku odčerpávat vodu ze sklepů a garáží.

Kvůli tání stoupají hladiny řek zejména v podhůřích a na vrchovinách. V současnosti jsou největší vzestupy v povodí Lužické Nisy, Ploučnice, Kamenice, Cidliny a dále i Blanice a Balinky. Na Mandavě ve Varnsdorfu byl dosažen druhý stupeň povodňové aktivity. Na Panenském potoce v Pertolticích v povodí Ploučnice, na Cidlině v Jičíně a Balince byl zaznamenán první povodňový stupeň.

„Během dne a noci na sobotu očekáváme nadále vzestupy na všech tocích. Stupně povodňové aktivity mohou být překročeny i nadále v povodí Lužické Nisy (Mandava, Smědá, L.Nisa) a také na Kamenici a v povodí horní Ploučnice. Odtok může být komplikován jevy spojenými s odchodem ledů,“ uvedli meteorologové.

Kvůli tání sněhu a také ledovým bariérám jsou v pohotovsti také vodohospodáři z podniku Povodí Moravy. Průtoky na Moravě mají dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity, situaci ale může zcela nepředvídatelně ovlivňovat tající led. S ohledem na hrozící potíže vodohospodáři v uplynulých dnech již snížili hladinu některých přehrad.

V Libereckém kraji museli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů

Oteplení a déšť zvedly hladiny hlavně malých potoků v Libereckém kraji. I ve velkých řekách vody přibývá, nikde však zatím nepřekročila hladina první povodňový stupeň s výjimkou Ploučnice v Mimoni. Hasiči dnes přesto evidovali desítky výjezdů, odčerpávali vodu ze zaplavených sklepů a garáží hlavně na Českolipsku.

V Zákupech začala odpoledne voda z polí zaplavovat celou Kamenickou ulici a hrozilo, že nateče i do sklepů rodinných domů. Hladina Kamenického potoka stoupla na druhý povodňový stupeň. Hasiči proto z potoka odstraňovali ledové kry a uvolňovali kameny z propustí, aby mohla voda odtékat. V Pertolticích zaplavila voda i místní komunikací až do výše 40 centimetrů. 

„Vodu ze sklepa rodinného domu bylo třeba odčerpat v Mimoni, Novém Boru či Skalici u České Lípy. Garážemi voda protékala v Kamenickém Šenově, kde protrhla sněhovou bariéru. Hasiči odklonili proud mimo obytné části a udělali hráze z pytlů s pískem,“ popsala situaci mluvčí hasičů v Libereckém kraji Zdenka Štrauchová. Vodu ze sklepů odčerpávali hasiči i na Liberecku, v části Doubí zaplavila voda sklep jednoho rodinného domu do výše 30 centimetrů.

V Brništi na Panenském potoce vyhlásili v podvečer už druhý povodňový stupeň. „Potok nezvládá pobrat vodu z polí, zem je promrzlá a voda se nevsakuje,“ řekl starosta Ivan Pastorek. V obci se na možnou povodeň připravili a preventivně naplnili pytle s pískem. „Teď je hasiči vezou ke dvěma nejohroženějším nemovitostem,“ dodal starosta. Voda je podle něj ale zatím na polích a v zahradách, někde se dostala do sklepů. Obytné prostory zatím nezasáhla. „Po zkušenostech z předloňských povodních ale mají lidé pochopitelně strach,“ vysvětlil Pastorek.

Do měst přišlo jaro, lyžarská sezona je ale v plném proudu

V Praze teplota vystoupala lehce nad 10 stupňů a ani silný vítr lidem nezabránil, aby vyrazili ven. Po dlouhé zimě zažívaly cyklostezky nebývalý nápor – a nejen cyklistů, ale i bruslařů a běžců. Rekordu 17,9 stupně Celsia, který pro dnešek naměřili v roce 2008, se ale teploty nepřiblížily ani vzdáleně. Nejchladněji bylo v roce 1875 - mínus 18,3 stupně.

Hodnoty pod nulou se dnes vyhýbaly i českým horám. Navzdory oteplení je ale lyžařská sezona v plném proudu. „Mělo by se trochu ochladit, což znamená, že i kvalita sněhu se trochu zlepší,“ očekává Filip Majkus ze Skiareálu Boží Dar Neklid.

Vlekaři v Beskydech jsou připraveni i na prudké oteplení. Vytvořili si hromady přírodního sněhu, zatím je ale nepoužili. „Předpokládáme, že letos budeme lyžovat do Velikonoc, což je 9. dubna,“ říká vedoucí lyžařského areálu Bílá. O víkendu by mohl na horách napadnout nový sníh. Nejvíc - tedy přes dva metry - je ho v Jesníkách, na Šumavě a v Krkonoších.