Sociální služby v krajích strádají, v Praze mají zelenou

Praha/Nový Hrozenkov – Financování sociálních služeb v České republice se kraj od kraje liší. Zatímco například ve Zlínském je peněz nedostatek a musí se zavírat azylové domy, v Praze se dnes naopak jeden azylový dům pro ženy otevřel. Podle Danuše Martinkové z Charity svaté rodiny v Novém Hrozenkově je problém například v tom, že se peníze přidělují podle stejných kritérií, situace ve městech a na vesnicích se přitom výrazně liší. Kraje také mnohdy podporují hlavně ta zařízení, které samy zřídily, na ostatní už jim pak peníze chybí.

Azylové domy letos přišli o peníze z evropských fondů, chybí jim i peníze z hejtmanství. Podle ředitele Centra sociálních služeb Praha Tomáše Jána má ale metropole zatím na sociální služby peněz dostatek a dokonce je může i rozšiřovat. „Hlavní město pochopilo, že poskytovat sociální služby takové skupině, pro kterou dnes dům otvíráme, je velmi nutné, protože potom nám ti lidé budou zůstávat na ulici a péče o ně bude mnohem dražší, než je v současné době,“ řekl ve Studiu 6.  

Ve Zlínském kraji je ale situace opačná. „Na začátku ledna jsem se dozvěděla, že nám v rozpočtu na letošní rok budou chybět dva miliony,“ řekla ve studiu Martinková. Nedostatek peněz podle ní pocítily hlavně odlehlé regiony. Pracovníci charity zde chodí za klienty často přímo domů, najezdí tak i hodně kilometrů. „My jsme v pohraničním regionu Valašska, máme tady docela specifické podmínky, poskytujeme služby převážně seniorům a převážně v terénu, klientů máme kolem 300… Finanční prostředky se přidělují podle nějakých kritérií, které by ale neměly být stejné ve městech a na vesnicích,“ domnívá se Martinková.

Rozhovor s Tomášem Jánem a Danuší Martinkovou (zdroj: ČT24)

Zřizovatelé sociálních služeb mají několik zdrojů financování. O peníze mohou požádat jak na ministerstvu práce, tak na kraji nebo v obcích, kde služby poskytují. Ministerstvo i kraj ale letos prostředky nemají. „Není to tak, že by nám nedali vůbec nic, ale dají nám jen omezené finance. Není to systematicky řešeno,“ podotkla. Důvod, proč někde peníze jsou, a jinde chybí, vidí Ján mimo jiné v tom, že kraje často primárně podporují ta zařízení, které samy zřídily. Charitám by proto podle něj mohly pomoci například víceleté granty, které by sociálním službám zajistily peníze dopředu.

Nový azylový dům v Modřanech

Nový azylový dům pro ženy bez domova vznikl v pražských Modřanech v Amortově ulici. Přístřeší poskytne až 25 klientkám, které budou moci zůstat maximálně tři měsíce. Za noc zaplatí 60 korun. V ceně budou mít postel ve společných pokojích, sociální zázemí a na místě jim bude k dispozici také odborná pomoc sociálních pracovníků.

Azylový dům je určen pro ženy, které nemají jinou možnost ubytování. Musí ale být soběstačné, nesmí být pod vlivem drog či alkoholu a musí mít dostatek prostředků na každodenní poplatek. „Smlouva se uzavírá na měsíc, přičemž ji lze ještě dvakrát prodloužit. Těmi třemi měsíci se ženy snažíme tlačit k tomu, aby začaly svou situaci řešit a nespoléhaly jen na naši pomoc,“ uvedla Ludmila Tomešová z Centra sociálních služeb Praha.