O narozeniny díky přestupnému roku přichází přes 6 tisíc lidí

Praha – Podle kalendáře první narozeniny, ve skutečnosti ale už čtvrté oslaví v letošní poslední únorový den 322 dětí v Česku. Narodily se totiž 29. února v minulém přestupném roce. Den s datem, které se opakuje jednou za čtyři léta, má v rodném listě v ČR celkem 6 626 lidí – 3 233 mužů a 3 393 žen. Vyplývá to z údajů z centrální evidence obyvatel.

Nejvíc „přestupných“ obyvatel má Středočeský kraj. Žije v něm 849 lidí, kteří přišli na svět 29. února. Další příčky patří Moravskoslezskému a Jihomoravskému kraji. Nejpočetnější skupiny těch, co mají oficiálně narozeniny jen jednou za čtyři roky, jsou v Praze-Chodově, v Mostě a v Ostravě-Porubě.

Netuctové datum se líbí i snoubencům a mnozí si ho vybírají pro svůj velký den. Před čtyřmi roky si podle statistického úřadu své „Ano“ 29. února v Česku řeklo 238 dvojic. To je počet vysoce nadprůměrný. Ve druhém měsíci roku 2008 se totiž v zemi průměrně odehrálo kolem šesti desítek svateb denně.

Mnohem větší nápor zaznamenaly ale radnice před dvaceti lety, kdy poslední únorový den přestupného roku připadl na sobotu. Do manželství vstoupilo 990 párů. V tento jediný den se tak konala celá pětina tehdejších únorových svatebních obřadů.

Ani přes nepřízeň kalendáře lidé ve zbývajících třech letech o oslavy svých narozenin či výročí nepřijdou a ujít si je nenechají. Obvykle je totiž jen přesunou o jeden den dopředu či dozadu - na 28. února či 1. března.