Nejlepší sestry roku 2011 převzaly na Žofíně ocenění

Praha - Za celoživotní dílo v ošetřovatelství v soutěži Sestra roku 2011 byla dnes in memoriam oceněna Eva Kvasnicová, bývalá hlavní sestra Vojenské nemocnice Brno, která loni v srpnu ve věku 60 let zemřela. Ocenění převzal její manžel. Výsledky soutěže byly vyhlášeny na galavečeru v Paláci Žofín, kam přišli sestrám poblahopřát ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

„Sestry jsou základem zdravotnictví a odvádějí obrovský kus práce, bez které by zdravotnictví nebylo tam, kde je dnes. Za posledních 20 let navíc ušly ohromný kus cesty dopředu a velmi významně se zvýšilo jejich vzdělání,“ řekl při slavnostním zahájení večera Heger.

Titul Sestra v nemocniční a ambulantní péči získala Věra Suchá z neurologického oddělení kolínské nemocnice, která v hlasování veřejnosti dostala také titul Sestra mého srdce. Sestrou v sociální péči se stala Helena Nosková, která na Vysočině pečuje o umírající klienty v jejich domácím prostředí. Ocenění Sestra ve výzkumu a vzdělávání obdržel Jan Chrastina, odborný asistent Ústavu společenských a humanitních věd za mezioborové zaměření ve vědě a výuce.

Předáním cen vyvrcholil dvanáctý ročník soutěže, kterou vyhlašuje odborný časopis Sestra. Záštitu nad oceněním měli Dagmar Havlová za Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

V medailónku, který Evu Kvasnicovou představil přítomným v sále, zaznělo, že svůj život nepromarnila, s komplikacemi se dokázala porvat. „Byla plná energie a výjimečně pracovitá, vždy ochotná pomoci, přísná i spravedlivá, se smyslem pro humor, žila naplno a nic neošidila. Ani práci, ani rodinu,“ popsali Kvasnicovou její spolupracovníci. I když Kvasnicová zastávala manažerské pozice, udržovala si podle nich profesní erudici a neztrácela kontakt s pacienty a sestrami, což jí prý umožňovalo lépe chápat problémy a připomínky a snáze nalézat jejich řešení. Proto několikrát měsíčně sloužila na pohotovosti nemocnice. Jejím profesním životním krédem prý bylo: „Nechci ztratit kontakt s praxí, funkce jsou pomíjivé, ale sestrou zůstanu na celý život“.

Vítězka kategorie sestra v nemocniční a ambulantní péči Věra Suchá nejprve studovala obchodní akademii. Pak se ale dozvěděla, že má roztroušenou sklerózu. O diagnóze se chtěla dozvědět co nejvíc, a tak vystudovala na vysoké škole ošetřovatelství a fyzioterapii. Na neurologii v Kolíně pracuje už 12 let. V roce 2000 založila regionální pacientskou organizaci Roska Kutná Hora a shání prostředky na první rehabilitační centrum pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Život s touto diagnózou podle ní nekončí, což se snaží předat díky své osobní zkušenosti i pacientům.

Vítězka v kategorii sestra v sociální péči Helena Nosková přispěla k vytvoření kvalitní hospicové terénní péče na Vysočině. Stará se o umírající v jejich domácím prostředí, za pět let doprovodila víc než stovku klientů.

Vítěz v kategorii sestra ve výzkumu a vzdělávání Jan Chrastina se věnuje výzkumu kvality v ošetřovatelství, využití poznatků ze speciální pedagogiky do ošetřovatelské praxe a výchově specifických skupin klientů.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)