Senát schválil zákon o zásluhách Václava Havla

Praha – Senát dnes podle očekávání schválil zákon, který oceňuje zásluhy bývalého prezidenta Václava Havla o svobodu a demokracii. Proti normě byl jen zástupce KSČM, část senátorů měla výhrady proti formě zákona, který nyní dostane k podpisu Havlův nástupce Václav Klaus. Zákon podpořilo 52 z 59 přítomných senátorů.

„Václav Havel se zasloužil o mnoho dobrého. Pro návrh, kterým to vytesáme do kamenných desek zákona, však ruku nezvednu,“ uvedl místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Podle něj i podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera se historická role osobnosti nemá hodnotit zákonem. „Tato holá věta je velkým zploštěním jeho osobnosti,“ komentoval normu Dienstbier. „O pravdě se nedá hlasovat,“ přidal se Jiří Pospíšil (ODS). 

Proti zákonu byl komunistický senátor Václav Homolka. Někteří další se hlasování zdrželi. „Já jsem odešla z hlasování, protože mě v podstatě hlasování o tomto zákonu uráželo. Myslím si, že zásluhy každého člověka i politika má zhodnotit historie a lidé, ne aby to bylo hodnoceno zákonem,“ řekla ČT senátorka KSČM Marta Bayerová. 

Zastánci normy, například místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) nebo Stanislav Juránek (KDU-ČSL), naopak připomínali symbolický význam zákona. Bývalý předseda lidovců Jiří Čunek neuspěl s návrhem, podle něhož měl Senát požádat vládu, „aby zajistila změnu názvu Letiště Ruzyně na Letiště Václava Havla“.

Zákon o zásluhách hlavy státu je unikátem, který nemá v Evropě v podstatě obdoby. Přitom předloha věnovaná Havlovi zní stručně: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“ Tato věta zazněla již 18. prosince 2011, kdy první polistopadový prezident zemřel. O den později pak návrh prošel vládou.

Havel je třetím prezidentem, který má vlastní zákon

„Vláda si je vědoma výjimečnosti osobnosti Václava Havla. Nejen jako prezidenta, ale taky jako morální osobnosti a symbolu celospolečenských změn,“ podotkl premiér Petr Nečas. Normu na začátku února podpořili poslanci, s výjimkou těch komunistických. Havel je třetím prezidentem, který má vlastní zákon.

Už v roce 1930 politici ocenili zásluhy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. O řadu let později, v roce 2004, vznikl další zákon. Ten byl věnován zásluhám Edvarda Beneše.

Senát schválil zákon o zásluhách Havla (zdroj: ČT24)