Do komise pro třetí odboj posadil Senát právníka Kudrnu

Praha – Ústavní právník Jan Kudrna prošel na třetí pokus senátní volbou do etické komise, která má přezkoumávat odmítnuté žádosti o status protikomunistického odbojáře. Kudrnovi uniklo před měsícem zvolení o jeden hlas, znovu ho dnes navrhl místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Právník dnes získal 36 z 64 možných hlasů a v komisi doplnil dalšího Dienstbierova kandidáta, evangelického faráře a bývalého mluvčího Charty 77 Miloše Rejchrta.

Šestatřicetiletý Kudrna senátorům před volbou řekl, že jeho přínosem komisi může být jeho právnické vzdělání. Jeho věk pak může přinést určitý odstup pro projednávání jednotlivých případů z různých hledisek.

Se vznikem devítičlenné etické komise počítá zákon o protikomunistickém odboji, který začal platit symbolicky v den 22. výročí 17. listopadu 1989. Lidé, kteří se před tímto datem podíleli na boji vůči totalitní diktatuře, mohou žádat o oficiální uznání statusu odbojáře a jednorázové finanční odškodnění až 100 tisíc korun.

Projednávání zákona o protikomunistickém odboji
Zdroj: ČT24

Toto osvědčení bude vydávat ministerstvo obrany na základě odborného stanoviska Archivu bezpečnostních složek, případně Ústavu pro studium totalitních režimů. Pokud by některou z nich odmítlo, může se občan odvolat k etické komisi, která posoudí, zda bylo odmítnutí odborně správně posouzené.

První dva členy komise zvolila už loni v listopadu rada Ústavu pro studiu totalitních režimů. Stali se jimi Milan Nerad, kterého v 50. letech pronásledoval komunistický režim a byl vězněn za údajnou špionáž, a Marie Rút Křížková, která také byla mluvčí Charty 77. Dalšího jejího bývalého mluvčího vybrala sněmovna, a to bývalého disidenta, advokáta a kandidáta ODS Stanislava Devátého. Druhým sněmovním zástupcem se stal historik Prokop Tomek, kandidát TOP 09. Dva členy komise má vybrat také vláda, posledního pak prezident.