O gripenech začne Česko jednat v březnu

Praha – Na ministerstvu obrany vznikl speciální pracovní tým, který má se švédskou stranou vyjednat prodloužení pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen. Ten podle dosavadní smlouvy skončí v roce 2015 a Česko by chtělo se Švédskem dohodnout další překlenovací používání těchto strojů. Jednání by se mělo rozběhnout v průběhu března a hlavním vyjednavačem za českou stranu bude ministr obrany Alexandr Vondra.

Vláda svůj zájem o švédské stíhačky deklarovala už začátkem února, Vondra posléze jednal o možnostech prodloužení nájemní smlouvy na 14 nadzvukových letounů se svým švédským protějškem Stenem Tolgforsem. Tehdy se ovšem jednalo pouze o informativní schůzku. Ve věci se má rozhodnout do konce tohoto roku.

Prioritou Nečasova kabinetu při jednání o prodloužení pronájmu letounů Jas-39 Gripen je především cena. Podle informací ČT se zvažuje pokračovat ve stávající dohodě a nájem 14 stíhaček za dvacet miliard korun prodloužit opět o deset let. Po skončení pronájmu by se měly stát majetkem české armády.  Armáda to ovšem oficiálně nepotvrdila.

„Já vám nemůžu říct žádné jiné informace, vše je předmětem jednání,“ uvedl první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. „Všechny možnosti jsou otevřené, to včetně varianty nulové, tedy nepokračovat v nadzvukovém letectvu.“

A co F-16?

Čeští piloti s gripeny v minulosti například střežili vzdušný prostor nad pobaltskými členy NATO, do jiných aliančních operací se ale české stíhačky dosud nezapojovaly. Agentury před pár dny ovšem přinesly informaci z 2. listopadu loňského roku, kterou v rámci zveřejňování diplomatických depeší publikoval server WikiLeaks. Citovaný e-mail uvádí, že Česká republika chce letku letounů F-16 jako Polsko a ve skutečnosti o nové gripeny nemá zájem.

„Česká republika nyní prosí Američany o F-16. Američané tvrdí, že je prodají, ale za horentní cenu. Pro Českou republiku… jsou příliš drahé,“ dodává e-mail. „Česká republika proto předkládá plán, podle něhož by se pět či šest středoevropských zemí spojilo a udělalo by hromadnou objednávku F-16 výměnou za slevu od Američanů. Šlo by asi o 85 strojů i pro Rumunsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a možná Polsko,“ tvrdí zpráva a připomíná, že podle takového plánu by mohli piloti cvičit v jedné zemi a letouny by se opravovaly v jiné.

„WikiLeaks pro nás není oficiální dokument, čili pro nás je to naprosto bezpředmětné,“ konstatoval Šedivý. Mluvčí ministerstva SR Ivan Rudolf jednání o společném nákupu F-16 přímo popřel. Letecký publicista Tomáš Soušek dodal, že informace ani nezní věrohodně. „Země jako Maďarsko se rozhodly pro jiné letouny, Maďarsko se letos rozhodlo prodloužit pronájem gripenů.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)