Policisté dostanou maximálně trojnásobek platu

Praha – Policejní prezident Petr Lessy stanovil nový strop pro odměny svých podřízených. Vyhláška počítá s tím, že všichni policisté mohou dostat odměnu maximálně ve výši tří hrubých platů. Ministr vnitra Jan Kubice o novém Lessyho nařízení vůbec nevěděl. S trochou ironie ale poznamenal, že je rád, že pan policejní prezident splnil pokyn, který mu dal na poradě v červenci loňského roku. Informaci přinesly Lidové noviny.

Pokud má například náměstek prezidenta nasmlouvanou mzdu 70 000 korun, na odměnách může dostat maximálně 210 000 korun. V minulosti pro ně byl z pokynu ministra stanoven limit na 250 000, krajští ředitelé a šéfové celorepublikových útvarů mohli dostat každý za rok nejvýše 200 000 korun. „Už předem ale říkám, že vzhledem k rozpočtu nepočítám s tím, že takové částky budou vypláceny,“ řekl policejní šéf.

Za překročení odměn Lessy zřejmě dostane pokutu

Lessy v minulosti limity odměn porušil, v řadě případů šlo i o desítky tisíc korun. Prověřovala ho kvůli tomu policejní inspekce, která ale v polovině února konstatovala, že překročením limitů při udělování odměn policejním šéfům trestný čin nespáchal, a spis putoval na ministerstvo vnitra „k dalšímu opatření“. V současnosti má celou věc na stole ministr vnitra Jan Kubice, který by měl v nejbližších týdnech rozhodnout, zda policejního prezidenta potrestá. Zřejmě za to dostane pokutu.