Protesty studentů: k vysokoškolákům by se mohli připojit i středoškoláci

Praha – Do protestů vysokoškoláků by se mohli zapojit i studenti středních škol. Chtějí je k tomu vyzvat školské odbory, pokud se jim nepodaří s ministry školství a financí i s premiérem jednat o plánovaných škrtech a reformě financování regionálních škol. Informoval o tom šéf školských odborů František Dobšík. Podle něj kabinet k jednání nyní přistupuje arogantně. Předák nevyloučil ani případnou stávku.

Odboráři kritizují chystané škrty, které vláda plánuje kvůli dosažení zamýšlených schodků rozpočtu. Podle odborů by se kvůli úsporám mohlo propustit 17 000 učitelů. O možném propouštění kantorů se mluví už v souvislosti s reformou financování škol. Ty by měly nově dostávat peníze podle naplněnosti tříd, některé poloprázdné školy by tak mohly zaniknout.

Ministr školství Josef Dobeš ke škrtům a propouštění učitelů:

Podle Dobeše jsou škrty ve školství nepřijatelné. Reagoval tak na Kalouskův plán snížit rozpočet školství. Do roku 2014 by měl úřad přijít o 15 miliard, podle odborářů by tak mělo být propuštěno 17.000 učitelů. Podle Dobeše plán vznikl nejspíš „od zeleného stolu“, zatím jej prý ale oficiálně nedostal. Ministerstvo se podle něj už nyní snaží šetřit reformami.

Uspořené peníze by pak ale měly zůstat v resortu. „Já jsem proti myšlence, že by peníze vzniklé reformami opustily resort školství,“ uvedl Dobeš. Ačkoliv vláda zápasí s hlubokým deficitem, neměla by rezignovat na své priority, mezi nimiž jsou právě vzdělávání a konkurenceschopnost, řekl.

„Ministerstvo školství neustále říká, že nejde o úspory. Poté se objeví materiál jiného ministerstva (financí), kde jsou úspory takovým způsobem, že to, co stát dává na vzdělávání, je v naprostém rozvratu,“ uvedl Dobšík. Podle něj v roce 2007 stát na pomůcky, učebnice, vzdělávání kantorů či jejich nemocenskou vydal 1,657 miliardy korun. V příštím roce by to mělo být asi 496 milionů, tedy jen 30 procent, řekl odborář. Obává se, že by se k reformě regionálních škol mohlo přistupovat „v podobném ranku“ jako k reformě vysokoškolské. Proti ní nyní protestují vysokoškoláci i akademici.

Školské odbory daly k návrhům ministerstva své připomínky. Nyní čekají na jejich vypořádání. Dobšík uvedl, že odboráři teď nechtějí hrozit protesty a vyčkají na výsledek případného jednání.

Ministerstvo školství zatím neví, kolika pedagogů by se propouštění mohlo týkat. Problém by se prý mohl postupně vyřešit odchodem některých učitelů do důchodu. Školské statistiky totiž uvádějí, že 27 procentům kantorů a 14 procentům kantorek je nad 56 let.

Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání pracovalo v minulém školním roce v regionálním školství téměř 149 000 učitelů. Průměrný plat kantorů včetně vedoucích pracovníků škol byl 25 150 korun. Mladí učitelé bez praxe mají nástupní plat 20 000 hrubého. Na platy přitom letos dostali pedagogové přislíbeny čtyři miliardy navíc, minulý rok si polepšili o 2,1 miliardy korun.