Kalouskův plán na dvě miliardy: 3,5 tisíce policistů ze služby

Praha – Vládou chystané úsporné kroky mohou zhoršit podle odborů situaci i v bezpečnostních složkách. Tvrdé škrty, které požaduje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), by totiž znamenaly úbytek 3 464 policistů, čímž by se ušetřily skoro dvě miliardy. Ministr vnitra Jan Kubice (ODS) chce navrhované škrty zmírnit. Kalousek je ochotný k ústupkům, musí ale dostat na stůl alternativy, kde jinde potřebné miliardy ušetřit.

„Já si nemyslím, že je to tvrdé. Myslím si, že je to reálné, ale samozřejmě chápu, že jde o pohled jen jednoho rezortu. Je to tedy námět,“ řekl Kalousek České televizi. Propuštení 3 500 policistů by podle odborů znamenalo pro bezpečnostní složku velkou ránu. Už dnes totiž chybí v ČR policisté jak při vyšetřování kriminality, tak i při řízení dopravy. „Znamenalo by to výrazné zpomalení dojezdové doby policistů k zásahům, k ohledání místa činu či k dopravním nehodám,“ konstatoval místopředseda Nezávislého odborového svazu policie Daniel Bláha.

Počet policistů v Česku přitom už několik let klesá, policejní prezident Petr Lessy nedávno vládu požádal o navýšení počtu policistů z dnešních 38 900 aspoň na 40 309. Pokud by naopak prošel Kalouskův záměr, počet policistů by naopak klesl na 35 500, což by česká veřejnost okamžitě pocítila. „Museli bychom v rámci celé republiky zrušit zhruba stovku služeben a oddělení,“ dokresluje mluvčí policejního prezidia Veronika Hodaňová.

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák:

„Úspora 3 500 funkčních míst u policie je ale naprosto nereálná a vzhledem k existenci služebního zákona i nerealizovatelná.“

Policejní odbory hrozí, že v případě dalšího snižování počtu policistů přijdou velké protesty, podobné těm ze září roku 2010, kdy vyšli do ulic spolu s hasiči, celníky nebo finančními úředníky. Tehdy v centru Prahy demonstrovalo čtyřicet tisíc lidí.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)