Bártovi kolegové policii potvrdili rozhovory o úplatcích

Praha - Výpovědi špiček Věcí veřejných by mohly Vítu Bártovi zkomplikovat jeho obhajobu v úplatkářské kauze. Soud začíná v pondělí a podle Mladé fronty Dnes Bártovi kolegové vyšetřovatelům potvrdili, že se loni na tajných schůzkách o úplatcích opravdu mluvilo. Bárta ale trvá na své nevině a chce dokázat, že spolustraníkům statisíce korun jen půjčoval.

Na jedné z prvních porad po vypuknutí aféry na začátku dubna 2011 Bárta podle svědků údajně sdělil kolegům, že si mu Kristýna Kočí řekla o šestimilionový úplatek „na kabelky“ a on jí dal 500 tisíc korun jako první splátku. „Je to pravda, to tam zaznělo. Byla to informace, která zazněla na tomto jednání z úst Víta Bárty,“ řekl podle serveru do protokolu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Poslankyně Jana Suchá na schůzce sice nebyla, vyšetřovatelům ale řekla, že stejné informace slyšela od poslankyně Jany Drastichové. Ta na poradě sice byla, popřela ale, že o milionech slyšela. Bárta ale k soudu míří s trumfem. Bude se ho snažit přesvědčit, že kolegům peníze půjčil stejně jako poslanci Martinu Vackovi z VV, který mu už 150 tisíc korun vrátil. „Jsem rád, že se to konečně posune,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Předseda poslanců VV čelí obžalobě, že 29. března 2011 předal Kristýně Kočí úplatek půl milionu a Jaroslavu Škárkovi 170 tisíc korun. Žalobkyně Hana Vrbová navrhla jako svědky všechny současné či minulé ministry za Věci veřejné. Nejde podle ní o vnitřní věc strany. Pokus ovlivnit poslance vidí jako rozpor s demokratickými principy obecně.